Keresés
Close this search box.

Tények az influenzáról

//

A tél végén „menetrendszerűen” jelentkező influenzajárvány kapcsán számos tévhit kering a köztudatban, ezért érdemes tisztáznunk néhány ezzel kapcsolatos alapvető tényt.

1. Vírus okozza
Az influenzát A-, B- és C-típusú influenza-vírusok okozzák, amelyek közül az A-vírus áll a világjárványok (ún. pandémiák) mögött, a B csak kisebb csoportok megbetegedését okozza, míg a C csak ritka, egyedi esetekért felelős. Mivel a náthához hasonlóan az influenzát is vírusok okozzák, kezelésükben általában nem segítenek az antibiotikumok. Azonban, ha a nátha szövődményeként melléküreg-gyulladás vagy középfülgyulladás jelentkezik, ezekre javasolható az antibiotikumos kezelés, melyet érdemes kiegészíteni a bélflórát regeneráló probiotikumok szedésével. A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével nemcsak az antibiotikumok bélflóra károsító hatását ellensúlyozhatjuk, de megelőzhetjük a fertőző betegségek kialakulását is.

2. Komolyabb szövődményekkel járhat, mint a nátha
Míg a nátha néhány nap alatt elmúlik és többnyire nem veszélyes, addig az influenza szövődményei – főleg kisgyermekeknél, időseknél és krónikus betegségben szenvedőknél – súlyosabb betegségeket is okozhat. Ezek között leggyakoribb a különböző baktériumok okozta tüdőgyulladás.

3. Tipikus tünetekkel jár
Az influenza néhány óra alatt ledönti az embert, és a klasszikus náthás tünetek mellé komolyabb panaszok is csatlakoznak, mint a láz, a hidegrázás, a kimerültség, az izomfájdalom és a fejfájás.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha olyan súlyos tünetek jelentkeznek, mint például a véres vagy elszíneződött köpet, a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, elkékülés, megváltozott tudatállapot vagy csökkenő vérnyomás. Gyerekeknél figyelnünk kell, ha lelassulnak, egyre aluszékonyabbá válnak, ha felgyorsul és nehezítetté válik a légzésük.
Az influenzás beteg lassabban gyógyul, maga a betegség nagyjából 10 napig tart, de a kimerültség még 2-3 hétig érezhető.

4. Télen alakul ki a járvány
A nátha és az influenza leginkább télen jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője kiszárítja az orrüreg nyálkahártyáját, ezáltal megkönnyíti a vírusok bejutását a szervezetbe. Ráadásul, ilyenkor az emberek többet vannak együtt egy légtérben, ami szintén növeli a fertőzés veszélyét.

5. Körültekintéssel megelőzhető
Kritikus időszakokban érdemes megfogadni néhány tanácsot:

6. Fontos az ágynyugalom
Ha megbetegszünk, fontos az ágynyugalom, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, és segíthetnek a különböző C-vitamin tartalmú készítmények is.
Az influenzával járó láz csillapításának veszélytelenebb módja a hideg vizes lepedőbe való beburkolás és a hűtőfürdő (ilyenkor fokozatosan hűtjük el a langyos vizet).
Ha gyógyszereket is alkalmazunk, erről kérjük ki az orvos, a gyógyszerész tanácsát, ugyanis a különböző szerek sokszor ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így ha nem figyelünk, túladagolás is előfordulhat.

7. Ha a védőoltás mellett döntünk
Elsősorban az időseknek és a hat hónapnál régebben krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott az influenza elleni védőoltás, illetve azoknak, akik zsúfolt környezetben, nagy közösségben élnek vagy dolgoznak. Az oltás utáni időszakban számíthatunk hőemelkedésre, illetve a beadás helyén enyhe fájdalom vagy duzzanat, bőrpír jelentkezhet.

Hava Róbert
Oxygen Medical vezető szakasszisztense
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!