Keresés
Close this search box.

Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

//

A magas vérnyomásra való hajlam öröklődhet, de ahhoz, hogy a hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Lássuk, melyek azok a tényezők, amik a megelőzést segítik!

Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

A magas vérnyomás az esetek döntő többségében nem kellemetlen, maximum egy kis fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a vese elégtelenségét.

Hazánkban a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felülieknek pedig több mint a fele magas-vérnyomás betegségben szenved, ám sokan még mindig kizárólag gyógyszeresen kezelik a problémát. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40%-ban öröklődik. Ám a hajlam még nem maga a betegség! A felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van. Ilyenek a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas LDL koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, egészségtelen táplálkozás, illetve a cukorbetegség. Ezen tényezők jelentős részén pedig csak akaraterővel és szakértő segítséggel lehet változtatni.

Mit tehetünk? Csökkentsük a testsúlyt! A vérnyomást csökkentő módszerek közül az elsődleges a testtömeg csökkentése, amihez elengedhetetlen a tudatos táplálkozás, a fegyelmezettség az étrend kialakításában, melynek hatását célzottan érvédő ételekkel, így heti rendszerességgel – omega-3 zsírsavat tartalmazó – tengeri halfélék fogyasztásával is fokozhatjuk. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kg fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

Fogyasszunk kevesebb sót és több C-vitamint! Ha sikerül napi 2400 mg mennyiség alá csökkenteni a nátriumbevitelt, ez 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ez azt jelenti, hogy 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott konyhasót fogyasztani naponta. A fokozott C-vitamin bevitel viszont jótékonyan hat a kollagén termelődésére, így biztosítja az erek falának rugalmasságát. Amerikai kutatások során úgy találták, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-mal több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét.

Óvatosan az alkohollal! A napi szinten fogyasztott alkohol – különösen a tömény, égetett szeszek fogyasztása – jelentősen emeli a vérnyomást, ezért napi egy pohár jó minőségű bornál vagy sörnél nem ajánlott többet kortyolgatni. Ráadásul az alkoholos italok sok kalóriát is tartalmaznak, ami elhízáshoz vezethet.

Természetesen óvatosan kell mozgásformát választani, sőt az idősebbeknek, a gyógyszert szedőknek és a krónikus betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás az életmódváltás előtt.

Aki hatékonyan szeretné csökkenteni a vérnyomását és visszaszerezni egészségét, igénybe veheti az életmód-orvoslás által kidolgozott felméréseket és programokat is.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!