Keresés
Close this search box.

A csökkentett deutériumtartalom hatása a tumorokra

//

A csökkentett deutérium tartalmú víz alkalmazása új terápiás lehetőséget kínál a klinikusok számára a már meglévő tumor ellenes kezelések mellett, azokat kiegészítve, a daganatos megbetegedések hatékonyabb kezelése érdekében. Az eljárás jelentős szerepet tölthet be a megelőzésben is.

A csökkentett deutériumtartalom hatása a tumorokra

Összefoglaló értékelés készült arról az emlő tumoros betegcsoportról, amely a konvencionális kezelések (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) mellett a csökkentett deutérium tartalmú készítményt fogyasztotta. A retrospektív vizsgálat eredményei egyéb tumorfajták (pl. tüdő, prosztata, vese, vastagbél) esetében is azt mutatták, hogy a konvencionális kezeléssel elérhető eredményeket (medián túlélés, progressziómentes időtartam, stb.) duplázni, esetenként akár 3-4-szerezni is lehet a deutérium megvonás integrálásával a jelenlegi kezelések rendszerébe. A deutérium megvonás alkalmazása különösen sikeres lehet például sugárkezeléssel kombinálva.

A csökkentett deutérium tartalmú ivóvíz széles körű alkalmazása révén a prevenciót ki lehetne terjeszteni valamennyi tumorfajtára, így az nem korlátozódna arra a néhány tumor típusra, amelyek esetében a szűrésre egyáltalán lehetőség van (méhnyak, emlő, tüdő, vastagbél, prosztata).

A fent leírtakat összegezve, a csökkentett deutérium tartalmú víz hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a szervezetben jelenlévő deutérium szintjének a csökkentését az ép sejtek károsodás nélkül tolerálják. A kúra sikere természetesen attól is függ, hogy a páciens milyen stádiumban van. A deutérium-megvonás jelenleg nem számít hivatalosan elfogadott gyógyító módszernek. A Magyarországon forgalomban lévő, emberi fogyasztásra szánt csökkentett deutérium tartalmú vizet tartalmazó palackozott italok élelmiszernek minősülnek. A deutérium-megvonás elsősorban azoknak ajánlott, akik anyagilag megengedhetik maguknak, hogy a bíztató jellegű kutatási eredmények mellett fogyasszák a vizet. A deutérium csökkentett vizek fogyasztása nem helyettesítheti, hanem csak kiegészítheti a hagyományos orvosi (például onkológiai) kezeléseket. Az azonban általánosan kijelenthető, hogy a csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztása semmilyen káros mellékhatással nem jár.

Csak oxigénnel, ne széndioxiddal!

A tüdőnk, a szervezetünk épp megszabadulni szeretne a széndioxidtól, hogy friss oxigénhez juttassa sejtjeinket. Ezek a sejtek működésük során oxigént vesznek fel és széndioxidot adnak le. A szénsavval dúsított vízzel – ezzel ellentétesen – azt a széndioxidot juttatjuk be, amitől testünk meg szeretne szabadulni. Akkor miért „fojtjuk” meg magunkat? A szénsavtartalom fölös gyomorfalfeszülést, puffadást okoz, hozzájárul a mostanság gyakorta emlegetett elsavasodási folyamatokhoz.

Szervezetünk elsősorban a tüdőn keresztül jut oxigénhez. A testi fáradtság az izmok oxigéntáplálásának elégtelensége; a hemoglobin „oxigénadóssága” miatt következik be. Nagy testi megterhelés esetén a légzés útján történő véroxigén-telítés – a tüdő teljesítőképességének behatároltsága és/vagy a légköri levegő esetenként csökkent oxigéntartalma következtében – elégtelen lehet. Ilyenkor a vér oxigénszintje az izomsejtek helyreállítási folyamataihoz képest alacsony. E jelenség jellemző mutatója az artériás vér oxigéntelítettségi foka.

Klinikai feltételek között már több éve alkalmazzák a gyomor-bélcsatorna útján történő oxigénbetáplálást. Az ilyen oxigénterápia nemcsak az izomsejtek oxigéntáplálását eredményezi, hanem egyéb megújulási folyamatait is serkenti. A szervezetünkben különböző okokból adódóan (környezeti ártalmak, életkor, helytelen életmód) a vér oxigénszintje a kívánatos szint alatt maradhat.

Ilyen esetekben tüdői légzéssel az oxigénhiány kevésbé szüntethető meg. A megivott oxigén dús vízből a molekuláris oxigén a gyomor- és bélnyálkahártyán keresztül felszívódva, a véráramon keresztül jut a szövetekbe, izmokba, valamint a létfontosságú szervekbe. Az oxigénnel dúsított víz serkenti a sejtek anyagcseréjét, elősegíti az egészségesebb életmódot.

Prof. Dr. D. L.
belgyógyász, kardiológus főorvos

Források:
http://blogs.chemistrycentral.com/ccblog/2013/07/23/trace-organic-contaminants-and-effects-of-deuterium-on-proprties-of-water-research-highlights-in-june/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445928/
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110105121133.htm
http://www.bradolinegroup.com/deuterium.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1089710/Its-time-raise-glass-heavy-water-longer-life.html
Experimental and Therapeutic Medicine 1: 277-283, 2010; Deuterium-depleted water inhibits human lung carcinoma cell growth by apoptosis
Am J Physiol Endocrinol Metab 292: E1340-E1347, 2007; Determination of protein replacement rates by deuterated water: validation of underlying assumptions

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!