Keresés
Close this search box.

A nélkülözhetetlen jód

//

A jód a pajzsmirigy által termelt tiroxin és trijódtironin hormonok építőeleme, melyeknek mintegy 65%-át alkotja. Ezek szükségesek normális fizikai, érzelmi és szellemi aktivitásunkhoz. Fontos szerepük van az elektromágneses és radioaktív sugárzások egészségkárosító hatásainak csökkentésében is.

A nélkülözhetetlen jód

A pajzsmirigyhormonok felelnek a szervezet anyagcsere és energiatermelő folyamataiért, irányítják a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok forgalmát, szabályozzák az agy, az idegrendszer, a nemi- és emlőmirigyek működését, a gyermekek növekedését és fejlődését.

Nemcsak a pajzsmirigynek van szüksége azonban jódra. A test jódtartalmának jelentős része más szervek szöveteiben található, ahol antioxidánsként hat. Megköti a szabadgyököket, biztosítva ezzel a nyálkahártyák, a mirigyek vagy az immunrendszer egészséges működését. Rákmegelőző hatása is ezzel magyarázható.

Jód hiányában a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, melynek látható következménye a pajzsmirigy megnagyobbodása, azaz a golyva vagy strúma.

Nagyon kevés fórumon hallunk arról, hogy keresztes virágú növényeink (pl. a káposztafélék) golyvaképző anyagokat tartalmaznak, ezek mindennapos fogyasztása is hat a pajzsmirigy alulműködését előidéző rossz jódhasznosításra. Ügyeljünk tehát a folyamatos és megfelelő jódpótlásra!

Török Péter
természetgyógyász – fitoterapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!