Az elhízás veszélyesebb a májra, mint az alkohol
Csak a nagy mennyiségű alkohol árt
Az már régóta ismert tény, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás zsírmájat okozhat. A svéd Linköping Egyetemen folyó kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a túlsúlynak és az inzulin-rezisztenciának is lehet ilyen következménye. Innen pedig már csak „egy ugrás” a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések.
Eddig úgy tűnt, hogy a nőknek már napi fél pohár, férfiaknak pedig napi egy pohár bor elegendő a zsírmáj kialakulásához. Most azonban két svéd professzor arra a következtetésre jutott, hogy egy bizonyos, csekély mennyiségű alkohol nem jelent kockázatot a zsírmáj kialakulása szempontjából. A vizsgálataik során 44 személyt két csoportra osztottak. Az egyik csoport teljes absztinenciát folytatott három hónapig, míg a másik csoportnál engedélyezett volt az alkohol: a nőknél egy, a férfiaknál két pohár vörösbor naponta. A vizsgált időszak előtt és után is korszerű mágneses rezonancia (MR) vizsgálattal mérték a máj zsírtartalmát.
Kiderült, hogy amíg ez a csekély mennyiségű vörösbor nem befolyásolja a zsírtartalmat, addig az elhízás és az inzulin-rezisztencia nagyon is.
A három hónapos időszak után ugyanis, egyetlen „borivónál” sem mutatkozott zsírosabb máj vagy emelkedett máj-transzamináz szint. Sőt, a veszélyes LDL koleszterinszint is 16%-kal volt alacsonyabb azoknál, akik mértékletesen bort kortyoltak. Ezzel párhuzamosan csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.
A zsírmáj májzsugorodáshoz vezethet
A megfigyelések szerint tehát, a zsírmáj kialakulása sokkal inkább veszélyezteti a jelentős súlyfelesleggel élőket, ami viszont a májzsugorodás – cirózis – előszobája.
A zsírmáj egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.
Patkánykísérletekben figyelték meg, hogy a nem mozgó, elhízott állatoknál – egyéb rendellenességek mellett – az energiatermelő sejtszervecs-kék (mitokondriumok) működése is meggyengült. Ráadásul, mivel alacsony volt a zsírfeldolgozó képességük és abnormális a zsírraktározásuk, idősebb korukban már a májuk is károsodott: májfibrózis alakult ki náluk, ami hosszabb távon májzsugorba torkollhat. A sokat mozgó, élénk, normál súlyú patkányok mája viszont életük végéig egészséges maradt.