Keresés
Close this search box.

Itt a tavasz!

//

Az elmúlt enyhe tél kedvező feltételeket teremtett a vérszívók túléléséhez és nagyarányú elszaporodásához. Az elmúlt öt év alatt mintegy megtízszereződött a kullancsok száma a természetben. Ráadásul, a felmérések szerint mára a kullancsok több mint 50%-a hordoz különféle kórokozókat. A fertőző kullancsok közel 95%-a a Lyme-borreliosis baktériumait hordozza.

Éppen ezért a Magyar Kullancsszövetség – mint közhasznú szervezet – idén is felhívja a lakosság figyelmét a problémára és a szükséges védekezésre. A hatóságok bevonásával április 16-án tartunk sajtótájékoztatót, melyen támogatóként részt vesz a Bio-Herb Kft. is.

2. A védekezés első szintje: a kullancsok elriasztása, a személyvédelem. Fontos, hogy minden természetbe indulás előtt használjunk kullancsriasztó készítményeket. Jómagam a PICA-RADIN hatóanyagú BITE-FREER kullancs- és szúnyogriasztó gélt, spray-t és gyermekeinkre a golyós kiszerelésű roll-on készítményt használom. A Magyar Kullancsszövetség azért ajánlja a BITEFREER készítményeket:

3. A védekezés második szintje: a kullancs szakszerű eltávolítása. Ha kullancsot észlelnek a bőrükben, minél hamarabb távolítsák el! Ehhez használjanak kullancs-eltávolító kanalat. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne érintsék, vagy szorítsák meg a kullancs potrohát, hiszen onnan, a beléből és a nyálmirigyeiből öklendezi ki fertőzött hányadékát, nyálát! Ne nyomjuk össze, vagy gyötörjük különböző eszközökkel, például csipesszel! A kullancs-eltávolító kanál élve, fertőzésmentesen távolítja a kifejlett kullancsot. A biztonság kedvéért két hónapig figyeljék a csípés helyét! Ha bármi gyanúsat, esetleg lázat vagy nyirokmirigy duzzanatot észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!

4. A védekezés harmadik szintje: a kullancs teszttel történő vizsgálata. A kullancsteszt bárki számára percek alatt megbízhatóan megmutatja, hogy a bőrből eltávolított kullancsban volt-e Lyme-kór baktérium, vagy sem. A pozitív teszttől sem kell megijedni, de a csípett áldozatot orvosi megfigyelés alá kell vonni!

Ne féljenek a természetben lévő veszélyektől! Ismerjék meg azokat és tanulják meg alkalmazni a védekezést mindennapjaikban saját- és szeretteik védelme érdekében. A természetben való kirándulás, vagy munkavégzés előtt mindig kezeljék le magukat BITEFREER készítményekkel, legyen mindig hátizsákjukban, vagy autójuk egészségügyi dobozában kullancs eltávolító kanál, s otthon a házi patikában pedig kullancsteszt. (x)

Dr. Kapiller Zoltán
a Magyar Kullancs Szövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!