Keresés
Close this search box.

Női problémák – természetes megoldások

//

Kevés nő mondhatja el magáról, hogy – lánykorától egészen a változókorig – soha nem volt problémája a menstruációs ciklusával, s még ez esetekben is előfordulhat egyéb intim panasz, például fehérfolyás vagy kismedencei gyulladás.

Női problémák
– természetes megoldások

1. Fitoterápia – Néhány gyógynövény hormonszerű hatással rendelkezik, így képes hatni az agyalapi mirigyben, a köztiagyban, petefészkekben és mellékvesében termelődő hormonokra is. Több közülük stabilizálja a vegetatív idegrendszert – amely viszont nagyon szoros kapcsolatban áll a hormonháztartással –, ezért enyhíti vagy megszűnteti a hormonális problémákhoz társuló vegetatív tüneteket: izzadás, heves szívdobogás, álmatlanság, szorongás, hasi görcsök, légzési nehezítettség.

2. Illóolajok

3. Wa Do – hasi görcsökre – Feküdjünk a földre, húzzuk fel a lábainkat, összekulcsolt kezeinket az előzőleg kiürített hólyag felett helyezzük a hasunkra. Lassan enyhén benyomjuk a hasat, közben kilélegzünk. Néhány másodpercig azonos erősségű nyomás mellett felszínesen lélegzünk, majd lassan felengedjük a nyomást, belélegzünk. 10-szer ismételjük a gyakorlatot.

4. Táplálkozás – A menstruációs panaszok egy része a helytelen táplálkozás, elhízás következménye. Ezért akik cikluszavarral küszködnek, okvetlen fordítsanak több figyelmet étkezésükre, a súly korrekciójára és a már esetleg beszedett hormonkészítmények, fogamzásgátlók mellékhatásának ellensúlyozására egyénileg megszabott időtartamú böjtkúrát célszerű tartani. A ciklus utolsó hetében kerüljük a sós, fűszeres, zsíros ételek fogyasztását, mert jelentősen fokozhatják az ödémakészséget és a többi panaszt is.

5. Relaxáció – A feszültség, fejfájás, rossz hangulat, alvászavarok és a hátfájás enyhítésére legtöbbet a relaxáció segíthet. Kitűnő relaxációs kazetták, a módszer elsajátítását segítő könyvek vannak ma már forgalomban. A városok jó részében relaxációs csoportokat is szerveznek, érdemes csatlakozni hozzájuk.

A teljes cikk a www.balaicza.hu oldalon olvasható.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
06/20-588-28-10
balaicza@balaicza.hu
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!