Keresés
Close this search box.

A napozásról pro és kontra

//

D-vitamin vagy melanoma? Egymásnak igen ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket olvashatunk a napozás kapcsán. Íme néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani épp idejében, a nyár kezdetén.

A napozásról pro és kontra

Néhány éve brit orvosok bizonyították, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. A napozástól keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Kimutatták, hogy a szív-érrendszeri halálozás növekedése összefügg azzal, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a napon.

Ugyancsak kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása. Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés, sőt a szívműködés is. A napozás hatással van a hormonrendszerre (pl. tavasszal erősebb a szexuális inger), a belső elválasztású mirigyekre és a pajzsmirigy működésére is. Jótékony, gyógyító hatású a napfény számos bőrbetegség – pl. ekcéma, pikkelysömör – esetében is. Napozzunk tehát mértékkel, megfelelő fényvédelem mellett.

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus

A bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. Az UV-sugarak roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító elasztint, melynek termelődése az idő múlásával csökken. A túlzott napozás felgyorsítja ezt a folyamatot. Szintén a napozás következménye a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely főként az arcon jelentkezik sötétebb és világosabb foltokkal.

A szeplők elsősorban napfény hatására jelennek meg főként a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú személyeken (akik a bőrrák szempontjából a rizikócsoportba tartoznak). Az egészségre nem veszélyesek, de figyelmeztetnek a bőr állapotának rendszeres ellenőrzésére.

Májfoltok, öregségi foltok – várandósok esetében szülés után általában elmúlnak, időseknél főleg az arcon és kézfejen jelennek meg főként a napfény hatására, és csupán esztétikai problémát okoznak.

Anyajegyek, melanoma – nem a napnak kitett testrészeken, és nem a régóta változatlan formában meglévő anyajegyek jelentik a veszélyt. Önvizsgálat során, figyeljünk meg minden új, gyorsan növő, addig nem észlelt elváltozást, mellyel feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!