A világ legerősebb flavonoidjai
Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István a világon elsőként mutatták ki azt a citrusfélékből származó két flavonoidot (rutin, naringenin), amelyek csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását (áteresztőképesség), ezért először a rutint P-vitaminnak nevezték el.
A flavonoidok bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL szintjét és egyúttal emelik a HDL koncentrációját. Ezzel csökkenthető az érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulásának veszélye. A flavonoidok fokozzák az érfalak, az endothelium stabilitását, képesek csökkenteni annak merevségét. Gátolják a vérlemezkék összetapadását, kicsapódását, csökkentik a thrombus (vérrög) képződést. Májvédő és fényvédő hatással is rendelkeznek. Gyulladáscsökkentők, a diabetes mellitus (cukorbetegség) hosszú távú szövődményeinek kialakulása előzhető meg általuk, továbbá antivirális, antibakteriális, antiallergén hatással is rendelkeznek.
Egy anyag antioxidáns tulajdonsága a szabadgyököket megkötő, semlegesítő képességét jelenti. A szabadgyökök rendkívül instabil és agresszív molekulák. Ha túlzott mértékben vannak jelen a szervezetünkben, károsíthatnak létfontosságú biológiai molekulákat – legrosszabb esetben a DNS-t is –, mely folyamat közrejátszhat a rendellenes sejtosztódás kialakulásában is.
Az antioxidáns tulajdonságú hatóanyagok fogyasztásával csökkenthető a környezeti hatások által szervezetbe kerülő, valamint az ott keletkezett oxidatív szabadgyökök romboló hatása, védve ezzel a sejteket, biztosítva azok zavartalan működését. Tehát kiemelkedő fontosságúak a megelőzés szempontjából.
Egységben az erő – Szent-Györgyi Albert véleménye is az volt, hogy minél több komponensű egy anyag, annál hatékonyabb lehet a szervezet egészségének támogatásában.
Ha a több ezer éves tradicionális gyógyászat növényeiből gondosan kiválogatjuk azokat, amelyek flavonoid, vitamin és ásványi-anyag tartalma a legelőnyösebb, akkor a világ legszélesebb spektrumú polifenol és flavonoid hatóanyagainak tömkelegét tudjuk biztosítani a szervezet számára. Ez a legkiválóbb lehetőség, ha figyelembe vesszük a polifenolok és flavonoidok tulajdonságait.
Akármilyen növényi táplálékot is fogyasztunk, egyáltalán nem mindegy, hogy a hasznos anyagaiból mennyi szívódik fel. Erre kínál a modern nanotechnológia megoldást. Segítségével a nano méretűre (a milliméter egy milliomod része) őrölt növényi részek felületi aktivitása megnövelhető, ami rendkívüli mértékben emeli az emberi test számára jótékony esszenciák felszívódásának tökéletességét.
A legerősebb flavonoidoknak és a nanotechnológiának köszönhető intenzívebb felszívódás által, lehetővé válik a flavonoidok különleges és speciális tulajdonságainak hatékonyabb felhasználása a szervezet egészsége érdekében.
Végezetül megemlítek néhány olyan kivételes növényt és hatóanyagot, melyek a hazai és nemzetközi kutatások alapján a legeredményesebben járulnak hozzá az immunrendszer támogatásához, és a teljes emésztőrendszer hatékony működéséhez.