Keresés
Close this search box.

A világ legerősebb flavonoidjai

//

A flavonoidok olyan természetes anyagok, melyek csak a növényekben keletkeznek, azok immunrendszerének erősítése, és környezettel szembeni védelme (káros sugárzás, baktériumok, fertőzések, gombák) érdekében. Az emberi szervezetben vitaminszerű, illetve antioxidáns hatást fejtenek ki, amennyiben zöldségek, gyümölcsök, azok kivonatai, vagy étrend-kiegészítők formájában elfogyasztjuk őket.

A világ legerősebb flavonoidjai

Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István a világon elsőként mutatták ki azt a citrusfélékből származó két flavonoidot (rutin, naringenin), amelyek csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását (áteresztőképesség), ezért először a rutint P-vitaminnak nevezték el.

A flavonoidok bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL szintjét és egyúttal emelik a HDL koncentrációját. Ezzel csökkenthető az érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulásának veszélye. A flavonoidok fokozzák az érfalak, az endothelium stabilitását, képesek csökkenteni annak merevségét. Gátolják a vérlemezkék összetapadását, kicsapódását, csökkentik a thrombus (vérrög) képződést. Májvédő és fényvédő hatással is rendelkeznek. Gyulladáscsökkentők, a diabetes mellitus (cukorbetegség) hosszú távú szövődményeinek kialakulása előzhető meg általuk, továbbá antivirális, antibakteriális, antiallergén hatással is rendelkeznek.

Egy anyag antioxidáns tulajdonsága a szabadgyököket megkötő, semlegesítő képességét jelenti. A szabadgyökök rendkívül instabil és agresszív molekulák. Ha túlzott mértékben vannak jelen a szervezetünkben, károsíthatnak létfontosságú biológiai molekulákat – legrosszabb esetben a DNS-t is –, mely folyamat közrejátszhat a rendellenes sejtosztódás kialakulásában is.

Az antioxidáns tulajdonságú hatóanyagok fogyasztásával csökkenthető a környezeti hatások által szervezetbe kerülő, valamint az ott keletkezett oxidatív szabadgyökök romboló hatása, védve ezzel a sejteket, biztosítva azok zavartalan működését. Tehát kiemelkedő fontosságúak a megelőzés szempontjából.

Egységben az erő – Szent-Györgyi Albert véleménye is az volt, hogy minél több komponensű egy anyag, annál hatékonyabb lehet a szervezet egészségének támogatásában.

Ha a több ezer éves tradicionális gyógyászat növényeiből gondosan kiválogatjuk azokat, amelyek flavonoid, vitamin és ásványi-anyag tartalma a legelőnyösebb, akkor a világ legszélesebb spektrumú polifenol és flavonoid hatóanyagainak tömkelegét tudjuk biztosítani a szervezet számára. Ez a legkiválóbb lehetőség, ha figyelembe vesszük a polifenolok és flavonoidok tulajdonságait.

Akármilyen növényi táplálékot is fogyasztunk, egyáltalán nem mindegy, hogy a hasznos anyagaiból mennyi szívódik fel. Erre kínál a modern nanotechnológia megoldást. Segítségével a nano méretűre (a milliméter egy milliomod része) őrölt növényi részek felületi aktivitása megnövelhető, ami rendkívüli mértékben emeli az emberi test számára jótékony esszenciák felszívódásának tökéletességét.

A legerősebb flavonoidoknak és a nanotechnológiának köszönhető intenzívebb felszívódás által, lehetővé válik a flavonoidok különleges és speciális tulajdonságainak hatékonyabb felhasználása a szervezet egészsége érdekében.

Végezetül megemlítek néhány olyan kivételes növényt és hatóanyagot, melyek a hazai és nemzetközi kutatások alapján a legeredményesebben járulnak hozzá az immunrendszer támogatásához, és a teljes emésztőrendszer hatékony működéséhez.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!