Keresés
Close this search box.

Aging, avagy a Nő tragédiája

//

Tudta-e, hogy a nők életében meghatározó ösztrogén hormon egyes típusai kifejezetten rákkeltők, míg mások rákellenes hatásúak, köztük az egyik a női egészség és szépség záloga is lehet.

Emlékeztetőül, cikkem előző részéből néhány gondolat tőmondatokban:
Hormonok, mint hírvivő vegyületek nélkül percek alatt meghalnánk! – Az orvostudomány új ága, az anti-aging medicina előtérbe helyezi a bioazonos hormonpótlást. – A hormonok egymásból alakulnak át egy újabb hormonná. Ha az egyik kényes egyensúlya felborul, az kihat a többi hormonra is. – A szteroid (nemi) hormonok koleszterolból alakulnak ki. A legújabb klinikai kutatások szerint károsak a koleszterincsökkentő tabletták (statinok). – A nők nagy része 35 éves kor felett egyre ritkábban ovulál (peteérés). Az ovuláció és tüszőrepedés elmaradásával, progeszteron hiányában a nő ösztrogén domináns lesz, egészségének védettsége megszűnik. Már nincs elég progeszteron, mely féken tartaná az ösztrogén sejtburjánzást fokozó aktivitását.

Vizsgájuk meg, valóban ilyen veszélyes-e az ösztrogén?! Ehhez fontos tudnunk, hogy az ösztrogén gyűjtőfogalom, melynek három fő típusát különböztetjük meg:

Utóbbi kettő felelős a női nemi szervekben (miómák, fibrómák, ciszták, endometriózis) és mellekben keletkező daganatok kialakulásáért is.

Az ösztrogén metabolitok (anyagcseretermékek) gyors kiürülését a szervezetből segíteni lehet Calcium-D-glucarate-tal. A DIM (Diindolylmethane – a keresztes virágú növények koncentrált kivonata) enzimatikusan blokkolja azt az útvonalat, mely alapján az ösztron E1 a két veszélyes metabolittá bomlana le. Ez a két étrendkiegészítő az interneten is megtalálható. (A szteroid hormonok metabolizmusának ábráját részletesen tanulmányozhatják cikkem online változatában a paramedica.hu oldalon.)

Egy Estronex nevű vizsgálattal a 24 órás vizeletből megállapítható, hogy adott nő szervezetében az ösztrogén lebomlása során milyen típusú metabolitok keletkeznek. Aki hajlamos a sejtburjánzást fokozó 4- és 16-hidroxy-öszton szintézisére, s akinél alacsony az ezt ellensúlyozó 2-hidroxy-ösztron aránya, annak érdemes akár megelőzésként is DIM-et szednie.

Fentiekből kiderül tehát, hogy nem lehet általánosítani, és eddig tévesen ítélték meg az oly rettegett ösztrogént mondván, hogy önmagában segíti a rosszindulatú sejtburjánzást.

A továbbiakban ismertetett E2 ösztradiol egyik metabolitjának, a 2 methoxy-ösztradiolnak például, a legújabb klinikai kutatások szerint rákellenes hatása van.

Sokan nem tudják, hogy a hasi zsírok is részét képezik az endokrin rendszernek, és képesek E1, ösztront előállítani. Változó korban így kompenzálja a szervezet az alulműködő petefészkek hiányos hormon (ösztradiol) kibocsátását. A progeszteron hiányában túltengő ösztrogén viszont a pajzsmirigyet alulműködésre készteti, a lassuló anyagcsere pedig többek között elhízáshoz vezet. Így zárul az ördögi kör: minél több hasi zsír, annál lassúbb a pajzsmirigyműködés, és így tovább, az elhízás és vele az E1 ösztron termelése fokozódik. Ez zajlik változó korban, ezért csaknem ellehetetlenül ilyenkor a fogyókúra is.

De ne feledjük: nekünk nem E1 ösztronra, hanem E2 ösztradiolra lenne szükségünk!

A legtöbb ösztrogén receptor a szívben és az agyban van. A szív- és vérkeringés egészséges működéséhez elengedhetetlen a normál ösztrogénszint. Nem véletlen, hogy a változó korú nők közül tízszer többen halnak meg infarktusban, mint mellrákban, mégis attól félünk jobban, amit a média többször propagál!

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az időskori demencia (előszele a feledékenység) és az Altzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik az agy ösztrogén hiánya, hiszen a nemi szteroid hormonok az agyban neurotranszmitterként viselkednek. Nélkülük képtelen az agy normálisan működni!

Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja

Irodalomjegyzék:
Thierry Hertoghe, M.D., Jules-Jacques Nabet, M.D., “Hormone Solution”
T.S. Wiley, Julie Taguchi, M.D. Bent Formby, Ph.D. “Sex, Lies and Menopause”

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!