Keresés
Close this search box.

Az „úszófül”

//

Az nyári időszakban gyakori probléma az ún. „úszófül”. Elsősorban gyerekek vagy gyakran úszó felnőttek körében fordul elő, neve is innen ered. Röviden összefoglaljuk a betegség megelőzési és kezelési lehetőségeit.

Az „úszófül”

Érzékeny fülek

A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége, melynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így könnyebben kaphatunk el fertőzéseket.

Ezt az állapotot a víz mellett kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések, mechanikai, kémiai irritáció, vagy bizonyos, a fület is érintő betegségek, például seborrhea vagy pszoriázis is előidézheti. A hallójárat sérült bőrén ezután a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Mikor gondoljunk fertőzésre?

A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. A fül környéke érzékennyé válhat, fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet.

Szakszerű kezeléssel gyors gyógyulás

A fülfájdalmat nem érdemes elbagatellizálni, mert kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk. Javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki a hallójárat kitisztítása után gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Amennyiben a fül váladékozása nagymértékű, és nem teszi lehetővé a fülcsepp bejutását, a szakorvos ismételt kezelések során átjárhatóvá teszi azt. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökkenése tapasztalható. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. A betegség néhány nap alatt gyógyul, ezalatt fontos, hogy víz ne érje a fül területét.

Előzzük meg a panaszokat?

dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!