Előzze meg a cukorbetegséget diétával!

//

A diabétesz alattomos betegség, sokszor jelentősebb tünetek nélkül rombolja a szervezetet. Kezelése sok esetben nehézkes, körülményes, érdemes ezért a megelőzésre nagyobb gondot fordítani, főleg akkor, ha inzulinrezisztencia diagnózisa is fenn áll. Milyen étrendet kövessünk ennek érdekében?

Előzze meg a cukorbetegséget diétával!

Akiknél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, azoknál legtöbbször a nem megfelelő ételek túlzott fogyasztása vezet ehhez az állapothoz, melytől már csak pár lépés a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia diétájának alapja a szénhidrátfogyasztás korlátozása, és napi több kisebb adagra felosztása.

A vörös hús kalória és zsír szempontjából nem a legjobb választás, hiszen fokozza az érelmeszesedést, fogyasszon ezért helyette inkább csirkét és halat. Nagyban hozzájárulna az egészségéhez, ha édesítéshez nyírfacukrot vagy steviát használna.

Részesítsük előnyben az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, részben friss, részben párolt zöldségeket, nyers salátákat, hüvelyeseket, csonthéjasokat és egyéb magvakat. A cukor mellett a keményítőt tartalmazó ételek (pl. burgonya) fogyasztását is minimalizáljuk! Használjuk ki a ginzeng anti-diabetikus tulajdonságát is. Ginzenozid nevű hatóanyaga támogatja az inzulintermelő béta-sejtek működését a hasnyálmirigyben, egyben csökkenti az inzulinrezisztenciát is.

A fahéj polifenoljai stimulálják a sejtmembránok inzulin-receptorait, ezzel javítják a cukorfelvételt és csökkentik a vércukorszintet, sőt az érelmeszesedés kockázatát is. A fahéj emellett lassítja az emésztést, ami mérsékelheti az étkezést követő gyors vércukorszint-emelkedést.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!