Keresés
Close this search box.

Fülápolás helyesen

//

Évszaktól függetlenül, a mindennapos higiénéhez hozzátartozik a fül tisztántartása is. A fülkagylóban megjelenő fülzsír látványa ápolatlan benyomást kelt, eltávolítása azonban problémák forrásává válhat.

Szükség van-e a fül tisztítására? Milyen mértékben szabad a fülzsírt eltávolítani, hiszen mind mechanikai, mind mikrobiológiai úton védi a fület a fertőzésekkel szemben. Alapvetően a fülkagylót kell tisztítani. A fülpucoló pálcika is erre szolgál, semmiképp nem ajánlatos vele belenyúlni a külső hallójáratba, mert sérülést okozhat, és a fülzsírt is befelé tolja, mely füldugulást is eredményezhet.

A fülkagylóra száradt, vagy kicsit nagyobb mennyiségű fülzsírt érdemes olajos fülcseppel oldani, így könnyebben eltávolítható. Főként idős korban jellemző a száraz fülzsír, illetve a kő keménységűre összeszáradt fülzsírdugó, mely jelentős hallásromlást okoz, és orvosi beavatkozást tesz szükségessé. Az olajos fülcsepp rendszeres használata segíti a fül öntisztulását, így hasznos lehet gyakori füldugulás esetén megelőzésre, bármely korosztály számára. Az Aurecon Drops fülcsepp 6 gyógynövény olaját tartalmazza.

Mindennapos fülápolásra leginkább a fülspray alkalmas, mely azonnal kifolyik a külső hallójáratból, és jó komfortérzetet biztosít. A fülzsírt kevésbé oldja, mint a csepp. Masszívabb fülzsír oldására a peroxid tartalmú fülcsepp ajánlott.

A strandszezon beköszöntével a fülproblémák is sokasodnak. Akinek érzékeny a füle, több dolgot is tehet. Használhat strandolás előtt olajos fülcseppet, mely bevonja a fül bőrét, így fokozza a mechanikai védelmet. Úszás után fülét átöblítheti fülspray-vel, vagy segítheti a bennrekedt víz eltávolítását fülszárító spray-vel. Az Aurecon fülspray étékes Holt-tengeri ásványokat és aloe verát tartalmaz, míg a fülszárító spray aloe vera és kövirózsa kivonatokkal ápolja a fület a szárítás után.

Dr. Huszárné Kürti Éva
egészségtan tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!