Napfény + stressz = herpesz?

//

Diákoknak vizsgaidőszak, a munkahelyeken a szabadságok előtti hajrá, mely sokakat folyamatos stresszben tart. Ehhez adódik hozzá az egyre erősebb napsugárzás, az eredmény pedig – az arra érzékenyeknél – a szájat, arcot elcsúfító, fájdalmas herpesz.

Napfény + stressz = herpesz?

A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik.

A tüneteket az immunrendszer gyengülése, láz, stressz, testi-lelki traumák, gyomorrontás, meghűlés, erős napfény, nyári leégés, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások válthatják ki.

A patikákban és bioboltokban ma már számos herpesz elleni, vírusölő készítmény kapható, melyek hatását fokozhatjuk citromfű koncentrált (70:1) kivonatával, illetve kezdetben, gyorssegélyként jegeléssel is próbálkozhatunk.

E mellett törekedjünk az immunrendszer erősítésére is. Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyult. Jótékony hatásúak a bioflavonoidok napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) bizonyítottan csökkenthető a herpesz gyakorisága, illetve a jelentkező tünetek mértéke és lefolyásának hossza.

Étrendi javaslatként, az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizin tartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) vagy pótolják a lizint egyéb forrásból a vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, illetve a tünetek mérséklése érdekében. Az ajánlás azon kutatásból fakad, amely kimutatta a lizin vírusölő hatását: gátolja ugyanis az arginin működését. A vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpesz vírus szaporodása az arginin megfelelő mennyiségétől és a lizin alacsony szintjétől függ.

Ne feledjük, a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!