Keresés
Close this search box.

Ördögnyelv: Ősi csodagumóval a kilók ellen

//

Hosszú évek óta dobogósak vagyunk Európa elhízottsági mutatóiban (rendre a harmadik helyen). A felnőttek közt minden második ember elhízott, ezen belül 21,4 százalékunk túlsúlyos. A túlsúlynak és az abból adódó szív- és érrendszeri problémáknak a hátterében pedig igen gyakran az elégtelen rostbevitel áll.

Rostra fel!

Pedig a rostok – sok jótékony hatásuk mellett – alkalmasak a vércukorszint és a szérum-koleszterinszint helyes beállítására is. Rosttartalmat bőséggel találunk a zabban, árpában, a különféle babfajtákban és a citrusféle gyümölcsökben. A hazai ajánlás minimum 25-30 g körüli napi bevitelt javasol. Ez mennyiségében megfelel 0,5-1 kg zöldségnek, vagy például 50-90 g zabkorpának. Hagyományos étrendünkben naponta ennek mindössze a negyedét teljesítjük. Pedig a magas rosttartalmú étkezés egyértelműen segítené a testsúlycsökkenést is. A rostos ételeket ugyanis tovább kell rágni, közben telítettségérzetet biztosítanak és energiában is szegényebbek, jóval csekélyebb a kilojoule tartalmuk.

Keleti, ősi titok – gumóba zárva

A kínzó fogyókúrákat is fel tudnánk váltani, a szülés utáni regenerálódást pedig jelentősen megtámogatnánk a rostban és vitaminokban gazdag táplálkozással. Akár úgy is, ha egy távoli kultúrából érkezik a segítség! Merthogy igazán ritkán látunk molett, pláne elhízott ázsiai hölgyeket. Mintha ősidőktől kezdve ismernék a karcsúság titkát. A konyhaasztalukon megtalálható a hal, a tengeri- és szárazföldi zöldségek, szója, rizs, gyümölcsök, zöld tea – és minden, ami tápértékben gazdag, egészséges és friss. Nem sütögetnek fáradt olajban, hanem főznek, pirítanak, párolnak.

Az ázsiai konyhában 1500 éve van jelen, mi mostanában ismerkedünk a rostban gazdag, kifejezetten alacsony kalóriatartalmú Ördögnyelvvel. Elsősorban gyökérgumója miatt termesztik ezt a Kelet-Ázsiában őshonos növényt. A gyakran több kilogramm súlyú gumót először aprítják, szárítják, majd őrlik. Magas keményítőtartalma okán főleg liszt- és lekvárkészítésre használják a mindennapi konyhában. Kalóriatartalma igen alacsony, rosttartalma viszont nagyon magas, ezért diétás élelmiszerekben is felhasználható.

A természet kis szivacsa

Világhódító útján persze nem gyökérgumó formájában érkezett az Ördögnyelv hozzánk, hanem ennek esszenciájaként, minden tápértékét sűrítve, kapszulákba rejtve. Étkezés előtt bő vízzel lenyelünk egy kapszulát, s innentől étkezésünk őrző-védője lesz. Úgy viselkedik bennünk, mint a természet kis szivacsa, úgy szívja fel az éhséget, valamint étkezés közben a zsírokat, koleszterint, szénhidrátot. A vízzel feloldódó, kapszulába sűrített rostmennyiség egy olyan – tudományosan is elismert –, nagy molekulájú vegyületet képez, ami megduzzad bennünk, szinte kitölti a gyomrunkat. Így segít hozzá a jóllakottság érzetéhez. Ha mégis folytatnánk tovább a falatozást, úgy ez a gyomrunkban képződő sűrű, kocsonyás állagú anyag, vagyis az Ördögnyelv rostjai – magukba szívják a további étkek zsír- és szénhidráttartalmát. Ezért sem lerakódni, sem megemésztődni nem tudnak, hanem a rostokkal együtt távoznak majd a szervezetből. Közben – a gazdag rostbevitel miatt – felgyorsul bélmozgásunk és anyagcserénk is. Mellékhatása egyáltalán nincs, hiszen természetes növényi kivonatot vittünk szervezetünkbe.

Tudományosan is igazolt

A new yorki Langone Medical Center vizsgálatai azt is igazolták, hogy az Ördögnyelv kiegészítőként, gyógyászati célra is alkalmazható: javítja és emeli a vér jótékony koleszterin-szintjét, csökkenti a szív- és a cukorbetegség kockázatát, valamint pajzsmirigy-alulműködés ellen is hatásos.

Az Ördögnyelv a kalóriaszegény táplálkozás keretében hozzájárul a súlycsökkenéshez, megnövekedett térfogata folytán nagyfokú telítettségérzetet kelt a gyomorban. Ennek eredményeképpen hamarabb bekövetkezik a jóllakottság, ami szabályozza az étvágyat. A kívánt testsúlycsökkenés érdekében naponta ajánlott az Ördögnyelv fogyasztása a főétkezések előtt, 1-2 pohár vízzel együtt – írja az Európai Bizottság Egészségügyi Állítások Rendelete. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy a legbiztonságosabb ellenőrzött forrásból vásárolni az étrend-kiegészítőket, lehetőleg személyesen, gyógynövényboltban vagy gyógyszertárban. A Magyarországon gyártott készítmények a fogyasztó számára sok esetben nagyobb biztonságot jelenthetnek.

Gyógyír betegség után,
regenerálódás szülést követően

Ismert képernyős személyiségeink különböző élethelyzetekben találkoztak az Ördögnyelvvel. Vámos Erika, a TV2 „Több mint testőr” című egészségmegőrző magazinjának műsorvezetője egy gyógyszer mellékhatását orvosolta a „csodagumóval”. Korábbi betegségére szedett gyógyszere 6 kiló pluszt hozott az életébe, amit az Ördögnyelvvel 2 hónap alatt sikerült eltüntetnie.

Egy kismama életében igazi küzdelem és kihívás a szülés utáni kilókat ledolgozni. Máris több mint 10 kilót sikerült lefaragnia az Ördögnyelvvel Hódi Pamelának, az Édes élet című reality-sorozat sztárjának, aki tavaly októberben hozta világra kislányát, Berki Natasa Zselykét.

Csisztu Zsuzsa – sportolói múltja okán is – igazán tudatos életmódot és étrendet követ. Hosszú évek óta minimalizálja a szénhidrátfogyasztást, táplálkozásában és életmódjában is igazán kontrollkövető. Ám második gyermekének, Adriánnak megérkezése után ő is komoly küzdelmet vívott a mérleggel. Hiába adott le 2 hónap alatt rengeteget, az utolsó néhány kilóhoz – ami a legnagyobb küzdelem egy kismama regenerálódásában – már Zsuzsa is az Ördögnyelv segítségét kérte, a természet erejével! (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!