Keresés
Close this search box.

A stressz emésztőrendszeri következményei

//

Mi magyarok, híresek vagyunk pesszimizmusunkról, így különösen jellemzőek ránk a stresszel, szorongással összefüggő panaszok. Szorongani pedig még a legoptimálisabb helyzetben is lehet – annak minden következményével – ha nem tanuljuk meg megfelelően kezelni esetleges nehézségeinket.

A stressz emésztőrendszeri következményei

Sok szorongásos állapot már gyermekkorban, serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban elkezdődik, ám kezeletlenül akár életünk végéig is fennállhat. A problémák konkrét kiváltó oka nem ismert, de nagy valószínűséggel szerepet játszanak benne mind a genetikai, biológiai, mind pedig a pszichés és a környezeti tényezők.

Fontos tudni, hogy a gyógyszerek csupán a tünetek csökkentésében játszanak szerepet, ami természetesen akár életminőség-javulást is jelenthet, de a tartós megoldáshoz szükséges a személyiség formálása, a stresszkezelés megtanulása. A jó hír, hogy ezek a technikák tanulhatók, és sosem késő szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk felülkerekedni a problémánkon.

Mivel a stressz az életünk velejárója, nem azt kell elérnünk, hogy ne legyen jelen – hiszen ez lehetetlen, sőt káros is lenne –, csupán azt kell megtanulnunk, hogyan élhetünk vele együtt úgy, hogy ne tegyen tönkre minket. Hiszen a tartós szorongás köztudottan szív- és keringési zavarokhoz, a zsír- és cukorháztartás felborulásához, gyomor- és bélrendszeri betegségekhez vezethet. Ezeket pedig mindig könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

A pszichológusok, pszichiáterek számos pszichoterápiás módszert javasolhatnak, taníthatnak a hozzájuk fordulóknak, az autogén tréningtől az asszertív tréningig, a kognitív- és viselkedésterápiáktól a relaxációs technikákig. Természetesen az sem baj, ha valakinek a jóga vagy a meditáció képes megteremteni a lelki egyensúlyát. A lényeg, hogy ne hunyjunk szemet a probléma fölött, ne nyugodjunk bele rossz állapotunkba, mert az idő múlásával egyre nehezebb lesz visszaszerezni az uralmat a pszichénk felett.

dr. Kocsi Anikó
pszichoterapeuta
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!