Keresés
Close this search box.

A stressz fokozza az allergiás tüneteket

//

Öröklött hajlam esetén a stressz szerepet játszhat az allergia megjelenésében, meglévő betegség esetén pedig fokozza a panaszokat. Cikkünkben a stressz és az allergia kapcsolatán túl, néhány allergiával kapcsolatos tévhitről is lerántjuk a leplet.

A stressz fokozza
az allergiás tüneteket

Az allergiás hajlam genetikailag meghatározott. Egy szülő esetén 30, míg két allergiás szülő esetén 80% az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelenjenek a tünetek. Ahhoz, hogy az öröklött hajlamból betegség legyen, sok negatív környezeti faktor kell, ezek közül az egyik legjelentősebb a folyamatos stressz.

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóirat áprilisi számában közölt vizsgálatban 179 beteg állapotát követték nyomon 12 héten keresztül. Megfigyelték, hogy az allergiás tünetek erősebben jelentkeztek azok között, akik mindennapjaikban fokozott stresszhatásnak voltak kitéve. Előfordult, hogy a panaszok csak pár nappal később erősödtek fel, a stressz hatása tehát késleltetve jelentkezett. A betegeknél egyfajta ördögi kör valósult meg: a stressz hatására fokozódtak az allergiás tünetek, ami pedig további hangulatromlást, idegességet eredményezett, ami tovább rontotta a helyzetet.

E kedvezőtlen oda-vissza ható folyamat kivédésére első körben az allergiás tüneteket kell megfelelően kezelni. A betegnek ismernie kell, hogy mire allergiás, követnie kell az aktuális pollenjelentést, és ha az allergén növény virágzása megkezdődött, tüneti kezelést kell alkalmaznia. Ma már korszerű készítmények állnak rendelkezésre, de a tartós tünetmentességet kereső betegeknek is tudunk megoldást ajánlani: ez az immunterápia.

Az immunterápia lényege a szervezet hozzászoktatása az adott allergénhez. Ez a kezelésmód lehetőséget biztosít arra, hogy átlagosan 3 év elteltével akár 10-12 évre tünetmentes legyen a beteg. Emellett rendkívül fontos a stresszszint csökkentése is.

Állapotunk javítására, mellőzzük a dohányzást és a túlzott kávéfogyasztást! Nikotin helyett a stressz csökkentésére alkalmazzunk relaxációs- és légzéstechnikákat, koffein helyett pedig csökkentsük fáradtságunkat tudatos napirend kialakításával, melyben fontos szerepet kap az elegendő alvás. Az egészséges napirendnek része kell, hogy legyen a rendszeres étkezés, az aktív testmozgás, és pihenés, kikapcsolódás is.

Szeretnénk eloszlatni néhány allergiával kapcsolatos tévhitet:

• “Ez csak allergia, egy kis tüsszögést még kibírok” – A szénanáthás tüneteket az emberek hajlamosak az egyszerű náthához hasonlítani és elbagatellizálni, pedig kezeletlen esetben gyakran újabb allergiák jelennek meg, sőt súlyosabb szövődményként asztma is kialakulhat.

• “Orrdugulásra orrcsepp, nem?” – Az öngyógyítás szerencsésebb esetben csak hasztalan lesz, de van, amikor ártalmas is. A nem megfelelően használt orrcsepp például, az orrnyálkahártyát is könnyen tönkreteheti. Az allergia kezeléséhez elengedhetetlen meghatároznunk, hogy mi az, ami a panaszokat okozza. Allergiavizsgálat után van lehetőségünk személyre szabott kezelést összeállítani, amivel tényleges javulás érhető el.

• “Még nem érzek semmit. Az idei szezont megúszom valahogy” – Egyben biztosak lehetünk: az allergia magától nem múlik el. Bár elképzelhető, hogy évente más erősségben tapasztaljuk a tüneteket. A tüneti kezelés akkor lesz a leghatékonyabb, ha a készítményeket akkor kezdjük el alkalmazni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben.

• “Az allergia is csak egy állapot, nem betegség” – Nyilván nem kell e köré szerveznünk az életünket, ám némi alkalmazkodással megkönnyíthetjük saját helyzetünket. Reggel 5 és 10 között lehetőleg ne tervezzünk szabadtéri programot, de szeles, meleg napokon se, mert a pollenszám ilyenkor a legmagasabb. Esténként hajmosással távolíthatjuk el a polleneket, hogy éjszakai pihenésünk nyugodtabb legyen. Tároljuk az utcai cipőket, ruhákat külön helységben, ezzel is csökkenthetjük a lakásba jutó pollenek számát.

dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!