Keresés
Close this search box.

A stressz is okozhat hátfájást

//

A legújabb kutatások szerint összefüggés áll fenn a nagyagy egy része, a stressz és a tartós fájdalom közt, azaz a stressz krónikus fájdalom forrása lehet.

A stressz is okozhat hátfájást

Kutatók szerint, a krónikus fájdalomtól szenvedők közül igen sokan nehezen kezelik a stresszt, különösen, ha az átlagosnál kisebb a hippocampusuk mérete. A hippocampus a nagyagy egy része, amelynek szerepe van az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban is. A Brain című szaklapban publikált cikk szerint a tudósok a következő összefüggéseket mutatták ki:

Stressz hatására aktiválódik a kortizol nevű hormon, amelynek magasabb szintje összefügg a hippocampus méretével. Minél kisebb a hippocampus, annál több kortizol termelődik, ami nagyobb fájdalomérzékenységet eredményez és növeli a tartós fájdalom kialakulásának esélyét. Ezen összefüggés jelentősége abban áll, hogy ha az ilyen páciensek megtanulják a stresszt kezelni, a fájdalmaik is jól csökkenthetők.

A stressz más okból is vezethet fájdalomhoz. A stressz miatti izomfeszülés annyira általános, hogy egy idő után már észre sem vesszük. Hogy kinél hol jelentkezik a fájdalom, az teljesen egyéni lehet. Ülőmunka során az egész napos helytelen tartás a gerincet terheli. Emiatt fontos lenne a jól beállított képernyő, az ergonómiailag jól kiképzett szék és a rendszeres mozgás, főként a gerinctorna.

A mozgás bizonyítottan az egyik legjobb stresszoldó módszer, különösen a nem túl megterhelő kardioedzés.

Edzésnél mindig fontos a megfelelő ráhangolódás, torna előtt az izmok, ízületek nyújtása, majd a végén a levezetés, hiszen feszes izomzatnál sokkal nagyobb a sérülésveszély. Elengedhetetlen e mellett a stresszkezelés helyes módjainak megtanulása: például relaxáció, meditáció, autogén tréning, tai-csi, jóga, esetleg mediball-lal végzett gyakorlatok.

Sokan vannak ugyanakkor, akiket éppen a fájdalom vagy a fájdalomtól való félelem akadályoz meg a mozgásban, pedig finom mozgás hatására a fájdalom gyakran csökken vagy meg is szűnik. Szükség esetén olyan gyógyszer- és mellékhatás-mentes fájdalomcsökkentő módszerhez is folyamodatunk, mint a lökéshullám terápia.

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!