Keresés
Close this search box.

A zöld kávé töretlen sikere

//

Korunk civilizációs betegségei széles társadalmi rétegeket érintenek. A szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és a túlsúly egyre gyakoribb problémát jelentenek. Ezen betegségek kialakulásának okai gyakran a táplálkozásunkra és az életmódunkra vezethetők vissza Ha szeretnénk egészségesek maradni, táplálkozásunkba olyan anyagokat kell „becsempészni”, melyek védik érrendszerünket, semlegesítik a szabadgyökök romboló hatását, illetve hozzájárulhatnak a testtömeg csökkenéséhez.

A zöld kávé töretlen sikere

Korunk civilizációs betegségei széles társadalmi rétegeket érintenek. A szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és a túlsúly egyre gyakoribb problémát jelentenek. Ezen betegségek kialakulásának okai gyakran a táplálkozásunkra és az életmódunkra vezethetők vissza Ha szeretnénk egészségesek maradni, táplálkozásunkba olyan anyagokat kell „becsempészni”, melyek védik érrendszerünket, semlegesítik a szabadgyökök romboló hatását, illetve hozzájárulhatnak a testtömeg csökkenéséhez.

Megfelelő alternatívát jelent e célból a méltán slágerré vált zöldkávé, a feketekávé alapanyaga, mely a feketekávéval ellentétben, nem pörkölt, égetett formában kerül a fogyasztóhoz, így megőrzi értékes hatóanyagait. Magas polifenol tartalmának köszönhetően, erősítheti az immunrendszert, antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal képes megkötni a káros szabadgyököket szervezetünkben.

A zöld kávé egyik legfőbb hatóanyaga a klorogénsav, melynek köszönhetően testzsír csökkentő hatással bír. Fogyasztása hozzájárulhat a testtömeg csökkentő étrend eredményességéhez.

Érdemes megemlíteni, hogy a zöldkávéban természetesen előforduló koffein hatása eltér az égetett feketekávé koffeinjétől. A zöldkávé koffeinje ugyanis lassabban, elnyújtva szívódik fel és fejti ki a rá jellemző élénkítő hatást.

Joe Vinson és munkatársai 16 ember bevonásával készítettek tanulmányt Indiában, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak Franciaországban és Japánban is. 22–26 év közötti túlsúlyos, illetve elhízott emberek vettek részt a vizsgálatban.

A napi egy-két adag zöld kávét fogyasztó résztvevők testsúlya a megfigyelés 6 hete alatt átlagosan 10,5%-kal, míg testzsírjuk mennyisége 16%-kal csökkent.

Egy 2006-os vizsgálatban a kutatók (Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani) úgy találták, hogy a zöld kávébab kivonat csökkentette a viscerális (zsigeri) zsír mennyiségét és a testtömeget, az étrend megváltoztatása nélkül.

Szabó László
hatóanyagszakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!