Keresés
Close this search box.

Az alacsony rostfogyasztás veszélyezteti egészségünket!

//

A köztudatban általában csak a rostok mechanikai, székletlazító hatása ismert, s figyelmen kívül hagyjuk kulcsszerepét az emberi bélrendszerben élő több trillió mikroba tápanyagellátásában. De miért etessük őket?

Az alacsony rostfogyasztás veszélyezteti egészségünket!

Az ember történetének mintegy 99%-ában a gyűjtögető életmód során szelektálódott, melyet nagymértékben meghatározott a sokféle rostot tartalmazó étrend. Azóta a krónikusan alacsony rostfogyasztás, a felhasznált rostok szegényes választéka és a túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás, a rezisztens kórokozók kialakulását és egy nagyléptékű genetikai átkódolódást eredményezett, melynek elszenvedője az ember és a vele szimbiózisban élő baktériumok.

A leletek szerint az ausztrál bennszülöttek mintegy 300-féle gyümölcsöt, 150-féle gumós- és gyökérnövényt, illetve elképesztő mennyiségű csonthéjast, magot és zöldséget ettek. A mai Texas államban egy 10 000 éves lelet tanúsága szerint a napi étrend 100–250 g mennyiségű rostot tartalmazott szintén gazdag összetételben.

Manapság a napi 20 g körüli rostmennyiség már a „rostdús étrend” kategóriába tartozik. 2007-es adatok szerint az amerikaiak 57%-a mindössze 5-féle zöldséget fogyaszt, s a teljes gyümölcsfogyasztás 71%-át szintén 5 fajta teszi ki.

A „szuperrostként” emlegetett prebiotikumok megjelenése is azt bizonyítja, mennyire lényeges az emberi étrendben a rostok változatossága.

Több tucat szakmailag lektorált tanulmány is bizonyítja, hogy már a napi 5-20 g prebiotikumot fogyasztó vizsgálati alanyoknál jobban szaporodtak a „jó” baktériumok, javult a kalciumfelszívódás, csökkent az éhség és alábbhagytak az irritábilis bélszindróma tünetei. Emellett kisebb lett a fogékonyság az egyes rákfajtákra, a gyulladásokra, összességében javult az immunitás. Az emberi faj sikeres fennmaradását – őseinkhez hasonlóan ma is – nagyrészt a bennünk élő apró mikroorganizmusoknak köszönheti, amelyeknek csak biztonságos lakóhelyre és folyamatos, változatos rosttáplálékra van szüksége. Ha viszont ragaszkodunk ahhoz az emberi elképzeléshez, hogy függetlenek vagyunk a természettől, annak eredménye csak a sokféle emberi betegség soha nem látott mértékű elharapózása lesz.

Vagy esetleg kér valaki inkább rostot?

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Jeff Leach: Are government recommendations for daily fibre intake too low? 2010, ford. Homok Szilvia.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!