Keresés
Close this search box.

Egye magát nyugodtra!

//

Mai rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Cikkemben olyan táplálkozási praktikákat gyűjtöttem össze, melyekkel mégis közelebb kerülhetünk a nyugodtabb élethez.

Egye magát nyugodtra!

Kezdeném az olajos magvakkal, melyek nem csak finomak és egészségesek, de még a stresszt is csökkentik magas B- és E-vitamin tartalmuknak köszönhetően. Ezért, ha idegesíti Önt a főnöke, kapjon elő egy kis pisztáciát vagy diót, hiszen ezek még a vérnyomását is csökkentik! További extraként, a bennük található nagy mennyiségű cink fokozza a szexuális „étvágyat”.

A csokoládét mindenki szereti, azonban sokan azt hiszik, nassolása csak egy bűnös élvezet, pedig a magas kakaótartalmú étcsokinak számos pozitív hatása van! Bár íze kissé kesernyés, viszont egy régebbi Nestlé kutatásból kiderült, hogy napi 4 dkg-ot fogyasztva, 2 héten belül mérhetően csökkenni fog a stressz szintje. Az étcsokoládé ugyanis komoly mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és antioxidánsokat.

Telítetlen zsírsavak, kálium, B-vitamin – többek között ezeknek köszönheti az avokádó nagy népszerűségét, hiszen amellett, hogy remek zsírégető, az idegrendszerre is jó hatással van, sőt, a vérnyomást is csökkenti. Terhesség idején fogyasztva csillapítja a kismamák hangulatváltozásait, magas folsav tartalma pedig a magzat egészséges fejlődéséhez is hozzájárul.

Általánosságban elmondható, hogy azok az ételek, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak B6-vitamint és magnéziumot, sikeresen csökkentik a stresszt és az azzal járó izomfeszülést, görcsöket. Hiányuk esetén ingerlékenyebbek lehetünk, ezért érdemes ügyelni a pótlásukra. Legnagyobb mennyiségben a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók meg.

Az ételek mellett nem hagyhatjuk ki a legjobb stresszoldó italt, a citromfű teát sem, amely természetes módon csökkenti a feszültséget. Lehetőleg édesítés nélkül – maximum egy kis mézzel –, még meleg állapotban kortyolgassa el. Álmatlanság esetén is remek megoldás egy kevés macskagyökérrel keverve.

Dr. Bérczy Judit
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!