Keresés
Close this search box.

Egyszerre csontritkulás és meszesedés?

//

Az ülő életmód, a fizikai aktivitás hiánya vitathatatlan rizikófaktora a csontritkulásnak. Fekvő betegeknél már néhány nap alatt túlsúlyba kerülnek a csontbontó folyamatok, de hasonló eredményre juthatunk néhány íróasztal mögött, fizikailag inaktívan töltött évtized után is – hiába szedjük a kalcium tablettákat, még valami hiányzik…

Egyszerre csontritkulás és meszesedés?

Kalcium paradoxonnak nevezzük azt a jelenséget, hogy a nyugati embernél több kalciumot senki nem fogyaszt, mégis a világon náluk a leggyakoribb a csontritkulás, a medencecsonttörés, amit további kalcium-adagolással akarnak megelőzni. A kalciumpótlás viszont önmagában, sőt D-vitaminnal kombinálva is – K-vitamin nélkül – nem elégséges a csontozat állagának megőrzéséhez, ugyanakkor fokozza a szív- és érrendszer elmeszesedését, a szívhalálozást és a sztrók kockázatát.

A K-vitamint sokáig csak véralvadás-faktornak tekintették, melynek hatását warfarin és kumarin hatóanyagú vérhígítókkal gátoltak.

Mára kiderült, hogy a K-vitaminnak nem csak a csontképződésben van döntő szerepe, hanem az érrendszer és a lágyszövetek meszesedésének megakadályozásában is. A szívbillentyűk, az aorta és az artériák, valamint a vese meszesedését sokáig egyszerűen a korral járó problémának tekintették. Azóta már világossá vált, hogy elsősorban a K-vitamin hiánya felelős a meszesedésért. A különféle K-vitaminokból a K2-vitamin emelkedik ki, mint a K1 (növényi eredetű) vitaminnál jóval hatásosabb típus.

K-vitamint elvileg a bélflóra is termel, ám a nyugati ember táplálkozása révén rossz irányba változtatta meg bélflórája összetételét. Így a bélflóra által termelt, illetve a szénhidrát-túlsúlyú nyugati étrend által biztosított kevéske K-vitamin együttesen is kevés – emiatt a népességre folyamatos K-vitamin-hiány jellemző.

Mindenkinek ajánlott tehát a K2-vitamin szedése, akár megelőzésként, akár a már kialakult patológiás folyamatok visszafordítására. A minimális adag naponta kb. 100 mikrogramm, de komolyabb elváltozás esetén érdemes nagyobb dózist használni.

A teljes cikk Előzze meg, vagy fordítsa vissza az ér-, a vese- és a lágyszöveti meszesedést! címmel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!