Keresés
Close this search box.

Fáj a fejem! Mit tegyek?

//

A fejfájás korunk egyik népbetegsége. Becslések szerint Magyarországon kb. egymillió migrénes van, de ennél is nagyobb azok száma, akik egyéb visszatérő fejfájástól szenvednek. A krónikus fejfájás kezelése nagy kihívást jelent – magában foglalja a gyógyszeres, a pszichoterápiás és az alternatív gyógymódokat is.

Fáj a fejem! Mit tegyek?

Fájdalomcsillapítók – csak mértékkel! A migrént bizonyos gyógyszerekkel gyorsan és hatásosan lehet csökkenteni, emellett a sötét szobában történő ágynyugalom is sokat segít. Csak indokolt esetben szedjünk fájdalomcsillapítót, mert egyes fajták, komoly mellékhatásokat és függőséget válthatnak ki. Ilyenkor egyre növekvő gyógyszeradag tudja csak enyhíteni a panaszt, ezáltal hasonló ördögi körbe kerülünk, mint az alkohol, a nikotin, vagy a kábítószerek rabjai.

A nyak és fej izmainak megfeszülésével járó tenziós fejfájás makacsabb eseteiben antidepresszáns kezelésre is szükség lehet, de a panaszok enyhítésére elegendők a vény nélküli fájdalomcsillapítók, melyeket ne kombináljunk, csak egyfajtát szedjünk! Kiegészítő gyógymódként végezzünk nyaki tornát, esetleg vegyünk igénybe pszichoterápiát.

A clusteres fejfájás enyhítésére erős hatású gyógyszereket javaslunk. Ezeknek álmosító mellékhatása nem probléma, mert a clusteres roham amúgy is harcképtelenné teszi az embert.

A fejfájást gyakran a pszichés stressz okozza, melynek oldására kiváló például a sport, a jóga és a relaxáció. Utóbbi célja a szorongás testi és lelki tüneteinek csökkentése az izmok tudatos ellazításának segítségével. Relaxált állapotban kitágulnak az erek, javul a szervek vér- és oxigénellátása, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere és a szívműködés. Megnő a vér endorfinszintje, ami kellemes közérzetettel, a fájdalom csökkenésével és a feszültség megszűnésével jár.

Az egyik legelterjedtebb relaxációs módszer a progresszív izomrelaxáció: először megfeszítjük az izmokat, így utána könnyebben átéljük az ellazulást. A második szakaszban megtapasztaljuk, hogy különböző mozgások milyen mértékű izomfeszüléssel járnak. A harmadik szakaszban az tudatosul, hogy a különféle érzelmi állapotokhoz milyen és mekkora izomfeszülés társul.

Az autogén tréning során egyszerű mondatokat ismételgetve, célzottan szólítjuk meg a különböző testrészeket: az ellazulást a végtagok elnehezülésének, a testrészek melegedésének elképzelésével, valamint légzés és szívműködés szabályozásával érjük el.

Rendszeres egyéni vagy csoportos gyakorlással hatásosan csökkenthetjük elsősorban a tenziós fejfájást, emellett koncentrációs képességünk javulását és pozitívabb lelki beállítottságot érhetünk el.

Célzott homeopátiás kezeléssel is sokat segíthetünk a krónikus fejfájások egyes eseteiben. E szerek hatása többnyire nem azonnali, javulás általában néhány hét elteltével várható.

Masszázzsal, a fej bizonyos pontjain alkalmazott erősebb-gyengébb nyomással, körkörös mozgással is enyhíthetjük a fájdalmat. Egyes akupresszúrás pontok nyomása szintén hatásos lehet. Ilyen pont található mindkét kézen a hüvelyk és a mutatóujj csontos találkozásánál a kézháton, az alkar belső felszínén, a csuklótól háromujjnyira felfelé, az alkar felezőpontjában, a fejtetőn a füleket képzeletben összekötő egyenes legmagasabb pontján, a tarkón mindkét oldalon a nyakizmok tapadási pontjában és természetesen mindkét halántékon és az orrnyereg szem felőli felszínén. Ezeket a pontokat könnyen megtalálhatjuk, mert lényegesen érzékenyebbek a környezetüknél.

Tartós vagy rendszeresen jelentkező fejfájás esetén forduljunk orvoshoz. A betegek kivizsgálásával és gondozásával a fejfájás-ambulanciák foglalkoznak előzetes bejelentkezés alapján. Tanácsért, segítségért a Magyar Fejfájás Társasághoz (www.fejfajas-tarsasag.hu) is fordulhatunk.

Megelőzéshez vegyük figyelembe, hogy bizonyos ételek (pl. csokoládé, sajt), egyeseknél a fogamzásgátló tabletták, a rossz testtartás, a szem erőltetése, kevés folyadék fogyasztása, levegőtlen helyiségben, mozgásszegényen töltött idő, gyakori éjszakázás és bizonyos lelki tényezők fejfájást okozhatnak.

Dr. Eörsi Dániel
korkontroll szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!