Keresés
Close this search box.

Fáradékonyság, feledékenység rejtett okokkal

//

Középkorú, pajzsmirigybeteg nő jelentkezett be hozzám fokozódó fáradékonyság és feledékenység panaszokkal. Bár ezek gyakori problémák, történetéből kiderül, hogy mégsem vehetjük őket félvállról.

Fáradékonyság, feledékenység rejtett okokkal

Szívprobléma? – A páciens pajzsmirigybetegséggel élt, emiatt időszakonként járt is az illetékes pajzsmirigy szakrendelésre. Hozzám olyan általános tünetekkel fordult, mint a feledékenység, kisebb fogyás és nagyfokú fáradékonyság, amire nem talál magyarázatot. Ezek a panaszok fokozódtak, már a hétköznapi teendők is egyre nagyobb terhet jelentettek neki, s a feledékenység ugyancsak rontotta életminőségét. Türelmes természetű lévén, viszonylag sokáig jól tűrte a panaszokat, egyszerűen a munka és az otthoni teendők okozta terhelésnek tulajdonította őket. Végül – mivel szívproblémára gyanakodott – kardiológushoz fordult.

Romló memória – Mivel olyan mértékű memóriapanaszai voltak, melyek már meghaladják a mindennapi stressz-terheléssel magyarázható mértéket, úgy véltem, máshol kell az okokat keresnünk. Elfoglalt háziasszonyoknál, dolgozó nőknél ugyan előfordulhat, hogy elfelejtik befizetni a csekket, de ez a páciens már az aznap reggel történtekre sem emlékezett tisztán. Mivel ő maga egy precíz, vezető beosztású pénzügyi szakember volt, roppant zavarónak érezte, hogy bármennyire is próbál helytállni, feledékenysége ezt erősen akadályozza. A korábbi családorvosi, üzemorvosi vizsgálatok mindezt pusztán a zsúfolt, stresszes életvitelnek tulajdonították.

Az én gondolkodásom középpontjában mindig olyan betegségek állnak, amelyeken tudok változtatni. A beteg részletes kikérdezésére szánt idő most is döntő jelentőségűnek bizonyult. A gyengeség és a feledékenység a mellékpajzsmirigyet tették „gyanússá”, emiatt vérvizsgálatot kértem. Az eredményekből kiderült, hogy a kalciumszint jóval magasabb, a foszforszint jóval alacsonyabb a megfelelőnél, vagyis a szűrővizsgálatok adekvátak voltak. A további vizsgálatok – így a későbbi CT is – markánsan jelezték, hogy az egyik mellékpajzsmirigy jelentősen megnagyobbodott, a betegnek jóindulatú adenómája van, mely mellékpajzsmirigy-hormon túltermelést eredményezett.

A beteget – rövid gyógyszeres kezelést követően – megműtötték, ezután panaszai látványosan elmúltak. Az étvágya visszatért, a súlya rendeződött, a fáradékonyága elmúlt és a memóriája sem okozott többé gondot.

Fenti eset is bizonyítja, hogy a belgyógyászatban minden mindennel összefügg, így egy alapos orvosi kivizsgáláson gondolni kell a ritkábban előforduló, de létező betegségekre is, melyek önmagukban, vagy akár más megbetegedésekkel társulva gyakrabban előfordulhatnak.

dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!