Ha megizzaszt a stressz

//

A munkahelyi stressz kapcsán dióhéjban szót kell ejtenünk az olykor kellemetlen izzadásról is, illetve arról, hogy mit tehetünk ellene.

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, a párolgása hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés azonban kellemetlen lehet, sőt betegséget is jelezhet.

Kétféle verejtékmirigyünk van. A nagy mennyiségű, sós verejték kiválasztásáért az ekkrin típusúak felelősek – főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatók. Az apokrin, azaz illatmirigyek a hónaljakban, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj- és orrnyílások környékén helyezkednek el.

Stressz hatására az ekkrin mirigyek fokozott verejtékezést indítanak a hónaljban. A kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei, illetve az ekkrin mirigy termelte verejtéken elszaporodó baktériumok okozzák. Egyes ételek-italok (pl. fokhagyma, erősebb alkohol), gyógyszerek, vitaminok is módosíthatják a verejték szagát.

A dezodorok a baktériumok által keltett szagokat fedik el, de nem csökkentik az izzadást. Az izzadásgátló termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Fokozott izzadás esetén javasolt az enyhén savas pH-jú tisztálkodó szerek használata, és szükség esetén stresszoldó módszerek alkalmazása is.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenbeautyclinic.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!