Keresés
Close this search box.

Menedzsersport

//

Folyamatos stressz, magas vérnyomás, szívproblémák, állandó fáradtság, rossz emésztés, rozsdásodó ízületek, gyengülő izomerő… E jellemzők ráillenek szinte minden menedzser típusú életmódot élő, mozgásszegény, irodai munkát végző emberre – kivéve, ha az érintett rendszeresen sportol, kocog vagy konditerembe jár, netán stresszoldásra, relaxációra is áldoz kevés szabadidejéből.

Menedzsersport

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását és a fent felsorolt problémák jelentkezését, jó, ha tudjuk, hogy azoknak jórészt mi magunk, vagyis az életmódunk a legfőbb okozója!

Tagadhatatlan, hogy például a magas vérnyomás esetében a betegségre való hajlam közel 40%-ban meghatározott a génekben. Ám a hajlam még nem maga a betegség! Felnőttkori megjelenésének számos életmódbeli kockázati tényezője van: ilyenek a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz, a koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, illetve a cukorbetegség. Könnyű belátni, hogy ezek jelentős része akaratunktól függően befolyásolható, változtatható.

Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is mérsékelhető, ezek közül elsődleges a testtömegcsökkentés. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket.

A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül. Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató, ún. kardiomozgás a testsúlycsökkenés mellett olyan folyamatokat is beindít, melyek többek között a vérnyomás csökkenését is eredményezhetik. Ilyen az erek tágasságát szabályozó nitrogén-monoxid termelési rendszer serkentése, de a mozgás kedvező irányba befolyásolja a mai vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fő támadáspontját, az ún. renin-angiotenzin rendszert is.

Nem kell mindenkinek maratont futnia! Újabb jó hír: a kitartóan végzett jó tempós gyaloglás is képes lejjebb vinni az értékeket. A rendszeres testmozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét 5 napján olyan intenzitással, hogy enyhén megizzadjunk.

Már 3 hét rendszeres sport után is érezhető a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése.

Lassan a testtel! Óvatosan kell sportágat választani, sőt, az idősebbeknek, gyógyszert szedőknek és tartósan betegeknek javasolt előtte egy alapos orvosi kivizsgálás és az állapotot figyelembe vevő edzésterv kialakítása.

A vérnyomás egyensúlyba hozásának szempontjából leghatékonyabb a közepes intenzitású, aerob mozgás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mozgásszegény életmódot azonnal teljesítményhajhászásra váltsuk.

Tartsuk be a fokozatosságot! Aki most kezdi el, vagy éppen újrakezdi a mozgást, kezdjen el gyalogolni, biciklizni, vagy úszni. Így a nélkül emelheti a pulzusszámát, hogy túlterhelné az ízületeit. Kerülendők azonban a hirtelen mozdulatokat igénylő sportok, például a tenisz vagy a küzdősportok, valamint a nagy erőkifejtéssel járó, statikus mozgásformák, a nagy súlyok emelgetése.

Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont szakértője felhívja a figyelmet a hát- és hasizomzat megerősítését szolgáló gyakorlatok fontosságára, különösen az íróasztal és számítógép előtt ülők számára. Erős izomzat nélkül lehetetlen folyamatosan egyenes tartással ülni, a görnyedt hát viszont igen hamar erős fájdalomhoz, hosszabb távon pedig ízületi- és gerincpanaszokhoz vezet. Megelőzésként használjunk szék helyett fittballt és mozogjunk rendszeresen!

Ha sikerül rátalálni a számunkra ideális sportra, nem csak testi, de lelki hatásait is élvezhetjük. Magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, nőhet az önbizalmunk. Ráadásul, mivel mozgás közben endorfinok, „boldogsághormonok” szabadulnak fel, csökken a stressz szintje is, ez pedig szintén hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, gyógyításához.

dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!