Keresés
Close this search box.

Stresszoldás a bélflóra helyreállításával?

//

Kevesen gondolnak arra, hogy a belekben lehet hangulatunk javításának és a mentális egészségnek a kulcsa!

Stresszoldás
a bélflóra helyreállításával?

Sokan úgy gondolják, hogy az agy az irányító szervünk. Valójában a belek sokkal több információt küldenek az agynak, mint az agy a beleknek. Tudományosan bizonyított tény, hogy a bolygóideg az az elsőszámú útvonal, amelyen keresztül a bélbaktériumok információt továbbítanak az agy felé.

Valószínűleg mindenki érzett már olyat, mintha pillangószárnyak verdesnének a gyomrában, amikor ideges, vagy olyat, hogy dühös, stresszes állapotban felfordul a gyomra, hasfájás, hasmenés, irritábilis bélszindróma (IBS) kínozza. Ennek az ellenkezője is igaz: a belekben lévő problémák közvetlenül befolyásolhatják a mentális egészséget, szorongáshoz, depresszióhoz vezetve.

2011-ben fedezték fel, hogy a Bifidobacterium longum nevű probiotikus (jótékony) baktérium segít normalizálni a stresszes, szorongásos viselkedést. A baktérium a bolygóideg pályájának megváltoztatásával fejti ki hatását a bél-agy kapcsolatban. Egy másik kutatás eredménye szerint a jótékony hatású probiotikus Lactobacillus rhamnosus baktérium csökkentette a stressz által kiváltott kortikoszteron hormon szintjét, ami enyhítette a szorongással és depresszióval kapcsolatos viselkedésmintákat.

Érdekes módon, ahogy az agyunkban, úgy a beleinkben is vannak neuronok, olyanok is, amelyek az agyhoz hasonlóan például szerotonint termelnek. A szerotonin szerepet játszik a hangulat kontrollálásában és az agresszióban, legnagyobb koncentrációban nem az agyban, hanem a belekben található!

Stresszes, rohanó életmód esetén különösen fontos a bélflóra egészségének fenntartása, helyreállítása, a jótékony bélbaktériumok „újratelepítése”. Ezt megtehetjük jó minőségű probiotikum készítmények szedésével és fermentált ételek fogyasztásával. Együnk minél több hagyományosan fermentált – nem pasztőrözött – ételt (pl. savanyított káposztát, hagymát, uborkát, padlizsánt), a pasztörizálás ugyanis kiöli a természetes úton keletkező probiotikumokat. Emellett a bélrendszer megtisztítását, és a jótékony bélbaktériumok megfelelő szaporodását magas rosttartalmú élelmiszerek és készítmények fogyasztásával is elősegíthetjük.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Dr. Joseph Mercola: A szorongás és a depresszió rejtett gyökere, 2012.
ford. Mezei Elmira

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!