Keresés
Close this search box.

A húgyúti fertőzések gyógyszermentes kezelése és megelőzése

//

Az ősz és a hűvösebb, nedvesebb idő beálltával megnő a felfázás esélye. Akinek hajlama van a hólyaghurutra, az tudja, mennyire kell vigyáznia, hiszen a krónikus hólyaghuruton nem segítenek a gyógyszerek, ám vannak jól bevált, természetes alternatívák is.

A húgyúti fertőzések gyógyszermentes kezelése és megelőzése

A húgyúti fertőzéseket a nem megfelelő higiénia, a meggyengült immunfunkció, túlzott antibiotikum-használat, spermicid krémek, illetve maga a szexuális aktus is okozhatja. A leggyakoribb ok azonban, ami a húgyúti fertőzések 90%-ért felelős, a béltraktusból átkerülő E.coli baktérium.

Bár az antibiotikum-kezelés rövidtávon gyorsabbnak, hatékonyabbnak tűnhet, ám hatástalan a további fertőzések megelőzésében, rezisztens baktériumtörzseket eredményez, és tönkreteszi a patogén baktériumok elszaporodását gátló hasznos baktériumokat is.

Lássuk tehát, milyen bevált, természetes alternatívák állnak rendelkezésre!

A D-mannóz igen hatékony a húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére. Glükózhoz hasonló felépítésű természetes cukor, amely hozzátapad az E. coli baktériumokhoz, így az képtelen a húgyutak belső falán megtapadni, gyulladást kelteni és a vizelettel könnyedén távoznak a szervezetből. Hasonló hatású az amerikai nagyszemű tőzegáfonya, a cranberry leve és kivonata, amelynek proantocianidin (PAC) hatóanyaga gátolja a baktériumok megtelepedését, szaporodását a húgyútban.

Gyakran adják antibiotikumkezelések mellé, mert gátolja az antibiotikumrezisztens baktériumok kifejlődését. Kedvező a felfázás megelőzésére. A D-mannóz dózisa húgyúti fertőzés kezelésére 500 mg 2-3 óránként, 5 napon át, de érdemes a tünetek enyhülése után is folytatni a kúrát a teljes gyógyulásig.

A húgyúti fertőzések maradék 10%-át egyéb kórokozók keltik, melyekre a D-mannóz hatástalan. Ilyen esetekben javasolt olyan táplálék-kiegészítőket alkalmazni, amelyek segítenek megbontani az antibakteriális rezisztenciával rendelkező, patogén kórokozók által képzett „biofilmet”, ami nagymértékben megnehezíti a fertőzések kezelését. Erre alkalmas készítmények többek között a Lauricidin, Nattokináz és Apolaktoferrin. Tekintve, hogy utóbbiak csak külföldön beszerezhetők, javasoljuk megfelelő hazai készítmény alkalmazását az orvos vagy természetgyógyász javallata alapján.

Forrás: Chris Kresser: Treat and Prevent UTIs Without Drugs. ford. Mezei Elmira. A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!