Keresés
Close this search box.

A test, mint börtön

//

Szépségfüggő társadalomban élünk. Az első Urticaria Világnap alkalmából közzétett, 1200 fő bevonásával készült kutatás adatai alapján: a magyarok 83%-a szerint csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni. Még többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben.

A munkahelyen és a magánéletben is komoly hátrányt jelenthet egy feltűnő kiütés vagy bőrbetegség. Az érintettek 10%-a bőrbetegségének tulajdonítja, hogy elbocsátották munkahelyéről, de olyanok is akadnak, akiket emiatt hagyott el a párjuk.

Ugyanakkor a lakosság 37%-a már saját maga is szembesült a bőrbetegségek okozta nehézségekkel. Az urticaria – csalánkiütés – enyhe formáját például minden harmadik ember megtapasztalja élete során. Vannak olyanok is, akiket hosszú évekig gyötörnek az ezernyi szúnyogcsípéshez hasonlóan viszkető bőrtünetek, ráadásul még környezetük kirekesztő magatartásával is szembe kell nézniük.

A felmérésben résztvevők 59%-át nyugtalanítja, ha a közvetlen környezetében valakin kiütéseket lát, és az illető vakarózik. Minden második ember – a fertőzéstől való félelem miatt – egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegekkel. E téren a tolerancia a társadalom legfeljebb 15%-ára jellemző.

A férfiak jóval elfogadóbbak: kétharmadukat (68%) nem akadályozná egy ilyen szépséghiba, miközben a nők majdnem felének (47%) egyértelműen csökkentené a vonzalmát, ha egy bőrbeteggel randevúznának.

A kutatásban vizsgált bőrbetegségek közül az ekcéma (16%) és a csalánkiütés (15%) volt a leggyakoribb, de a bőrgombában (7%) és a pikkelysömörben (3%) szenvedők száma sem volt elenyésző. Minden ötödik esetben megfelelő kezeléssel elérhető a tünetmentesség, de a teljes gyógyulás nem. Az érintettek 8%-ának azonban semmilyen kezelést nem tudnak nyújtani a problémájára.

Hangsúlyoznunk kell, hogy ezek a bőrproblémák nem fertőznek, az érintettek mégis szégyellik magukat a folyamatos vakarózás, a feltűnő tünetek és az emberek negatív reakciói miatt.

Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna
a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!