Keresés
Close this search box.

Az aktív életszakasz meghosszabbítása testmozgással

//

Ne vegyük természetesnek, hogy az idősek csoszognak, hajlott háttal járnak, nem tudnak felegyenesedni, kezüket a magasba emelni, vagy a földre lehajolni! Mindez idejében elkezdett rendszeres tornával megelőzhető, elkerülhető!

Az ízületi porcok kopása, az ízületi folyadék mennyiségének csökkenése ugyan élettani folyamat, de rendszeresen végzett gyakorlatokkal elérhető, hogy ízületeink – a múló évek ellenére is – megőrizzék hajlékonyságukat, rugalmasságukat, hogy mozgástartományunk ne szűküljön be, s ne váljunk mozgáskorlátozottá, azaz „ne rozsdásodjunk be”.

A gyakorlatok célja, hogy az izmok megerősödjenek, az ízületi felszín elevensége és rugalmassága megmaradjon. A sejtekből a lerakódott salakanyagok a mozgás során eltávoznak, az izmok lazábbá válnak, a mozgás könnyebbé, oldottabbá és fájdalommentessé válik.

Az egészséges öregedés az aktív életszakasz meghosszabbítását jelenti, azt, hogy az egyén képes megőrizni szellemi és fizikai egészségét. A mozgás egyébként rengeteg betegség ellenszere, melyet nem annyira a rehabilitációban, mint inkább a prevenció során érdemes hasznosítani. Cukorbaj, hátfájás, asztma, csontritkulás, depresszió – csak néhány azon betegségek közül, melyeket mozgásterápiával megelőzhetünk és karbantarthatunk. Soha nem késő elkezdeni!

A gondok az általános iskolás korosztálynál kezdődnek. Ha ebben az időszakban nem szeretik meg a gyerekek a mozgást, akkor a serdülőkorban még rosszabb lesz a helyzet. Bizonyított tény, hogy a sportoló gyerekek időskorukban nagyobb intelligenciahányadossal rendelkeznek, a mozgás ugyanis serkenti az idegsejtek képződését.

Fontos lenne a 30-40 éves korosztályt megcélozni, mert ők még abban a tudatban hajszolják a pénzt, halmozzák a stresszt és a konfliktusokat, hogy örök életűek, és semmi baj nem érheti őket.

Tudományosan bizonyított, hogy az emberi szervezet megfelelő fejlődéséhez, működéséhez optimális idejű és intenzitású mozgásra, testedzésre van szükség.

A mozgás a csontokkal is csodát tesz. A mozgás során létrejövő izomösszehúzódás ingerként hat a csontokra, javítja azok vérellátását, biztosítja a csontépítéshez nélkülözhetetlen ásványi anyagok, például a kalcium beépülését.

A kisebb súlyzóval, vagy kisebb ellenállással szemben (gravitáció, gumiszalag) végzett gyakorlatok intenzívebben erősítik az izmokat és a csontokat. Az ún. aerob mozgások (séta, a tánc), amelyek a gravitációval szemben történnek, sokkal inkább serkentik a csontépítő folyamatokat. Ugyanakkor a mozgás hiánya mindig csonttömegvesztéssel jár, ami mérhető is. Az izmok is leépülnek, elsorvadnak.

Az egészséges csont-anyagcseréhez egészséges egyensúly szükséges a táplálkozás (sok kalcium, kevés foszfor), az aktív mozgás és a hormonháztartás terén. A napozás, azaz a napfény az aktív D3-vitamin képződéséhez fontos, s bármilyen kevésnek tűnik, ebből is elegendő napi 15 perc.

A testmozgás a koordinációs képességet is javítja, emiatt a rendszeresen tornázók időskorban is biztonságosabban mozognak, ritkábban esnek el, ami csökkenti a csonttörések kockázatát.

Az ízületi kopás leggyakrabban a csípő- és térdízületet érinti. A mozgásterápia célja ilyenkor a védő izomfunkció fenntartása. A torna során az egész test izomzatát erősítjük, kiemelten a csípő körüli izomzatot és a combizmokat. Mindez optimalizálja az ízületi funkciókat. Minél fejlettebb az izomzatunk, annál védettebb a gerinc és minden más ízület.

Ilyenkor is szem előtt kell azonban tartani bizonyos szabályokat, például hogy mellúszás közben ne tartsuk fel a fejünket mereven a víz fölé, hanem tegyük be a vízbe, így biztosítjuk a gerinc számára a megfelelő rugalmasságot. A legjobb azonban a hátúszás. Biciklizés közben üljünk minél egyenesebb háttal, kocogáshoz használjunk ízületkímélő, rugalmas talpú cipőt, hogy futás közben ne terheljük túlzottan a lábunkat.

Olyan speciális tréningmódszerek is elterjedtek, mint a Feldenkrais vagy a Pilates és az indiai jóga. A távol-keletről származó mozgásterápia, a kínai taj-csi harmonikus, ízületkímélő mozgássorokon alapul. Nemcsak az izmokat erősíti, hanem javítja az érzékelést és az egész test ellazulóképességét.

A rendszeres sport hatására a szívműködés is automatikusan javul, a vegetatív idegrendszer működése ugyancsak kiegyensúlyozottabb lesz.

Agyunk számára is kiváló szer a mozgás: kocogás, úszás, biciklizés, kirándulás, nordic walking, vagy sífutás.

A fizikai aktivitás alapszabályai:

Vannak bizonyos gyakorlatok, melyeket érdemes kerülni, mert több a káruk, mint a hasznunk. Nem szabad például hanyatt fekvésben a két lábat nyújtva egyszerre emelgetni, vagy teljes felüléseket végezni, mert ez komoly nyíróerő a lumbális csigolyák porckorongjaira.

Hiába szedünk tablettákat, táplálkozunk egészségesen és csökkentjük a stresszt, igazán csak akkor maradunk egészségesek idős korunkra, ha beépítjük mindennapjainkba a testmozgást is.

Varga Terézia
gyógytornász (Hévíz)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!