Keresés
Close this search box.

Az alváshiány öregít!

//

Akik rosszul, vagy rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb eséllyel betegszenek meg, gyorsabban öregszenek, és 12%-kal gyakoribb náluk a túl korai elhalálozás. Mindezt egy tíz éven át tartó, 1,3 millió ember részvételével világszerte zajló kutatás eredményei bizonyítják. Ön hogyan alszik?

Az alváshiány öregít!

Az egészség és a hosszú élet elengedhetetlen feltétele a megfelelő alvás. Ilyenkor megsokszorozódik a sejtosztódás, ugyanakkor csökken a sejtelhalás üteme. Szervezetünk éjjel, alvás közben regenerálódik, beleértve agyunkat is.

A kutatók egyértelműen bizonyították, hogy az alváshiány a szervezet kimerülése és regenerálódásának hiánya mellett cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás és magas koleszterinszint kialakulásához vezethet. A csekély alvás ugyanis hormonális és metabolikus problémák sorozatát indítja el.

Miért alszunk rosszul? A folyamatos stresszterhelés, a késői, kiadós vacsora, a mozgáshiány, a késői tévénézés, az ágy rossz elhelyezése, a fényviszonyok, a nem megfelelő hálóruha és ágynemű mellett a leggyakoribb alvásrontó tényező a horkolás és a légzéskimaradás (alvási apnoe).

Utóbbiak miatt kialakuló oxigénhiányos időszakok az éjszaka folyamán többször ismétlődnek, ami rövidtávon „csak” az életminőséget rontja, de hosszútávon súlyos betegségek – szívritmuszavar, szívmegállás, agyvérzés, szívinfarktus, stroke – kialakulásához is vezethet.

A megoldást a horkolást kiváltó életmódbeli tényezők (pl. túlsúly, dohányzás, alkohol stb.) rendezése, illetve – kivizsgálást követően – bizonyos alternatív kezelési módok bevezetése jelentheti. Ez lehet egy speciális párna, horkolásgátló spray, orrszárny tágító, illetve, amennyiben a horkolás főként háton fekve jelentkezik, jó szolgálatot tehet a horkolásgátló pizsama, melynek hátán, egy zsebbe teniszlabdát teszünk, ezzel „kényszerítve” hason, illetve oldalfekvésre a horkoló hálótársat.

Súlyosabb légzéskimaradások esetén eredményesen használható hosszú távon is az ún. pozitív nyomású légsínterápia (CPAP-terápia), mely egy jól záródó speciális orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás közben.

dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus,
a Sleep Center főorvosa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!