Keresés
Close this search box.

Biológiai életkorunk egyik fontos mutatója: Az ereink állapota

//

Az érelmeszesedés korunk egyik népbetegsége, mely jelentősen befolyásolja életminőségünket, az öregedés folyamatát, így életkilátásainkat is. A kor előrehaladtával bár különböző mértékben, de mindenkinél megjelenik. Mit tehetünk ellene? Hogyan előzhetjük meg, vagy fékezhetjük e folyamatot?

Biológiai életkorunk egyik fontos mutatója:
Az ereink állapota

Mi okozza az erek meszesedését? A teljes folyamatot még nem ismerjük, de egyre többet tudunk róla. Az életkor mindenképpen fontos tényező, ráadásul a meszesedés mértéke fokozódhat az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt is.

Sokan azt gondolják, hogy ha a meszesedés már kialakult, akkor azzal, ha belekezdenek valamilyen diétába, akkor mindent helyre tudnak hozni, ez azonban így nem igaz. Bár valóban jótékony hatással van ránk a felesleges kilóktól való megszabadulás és az egészségesebb táplálkozás, az erekben kialakult plakkokra azonban, csak mérsékelt hatást tudunk gyakorolni.

Aki úgy gondolja, hogy a meszesedés elkerülhető csupán a megfelelő diétával, az sajnos téved. A meszesedés kialakulásáért többek között a vérzsír magas szintje is felel, ám az itt megjelenő lipidek 90%-át a máj tevékenysége eredményezi, a táplálék összetétele mindössze 10%-ban befolyásolja e folyamatot.

Mint olyan sok más betegség esetében is, az érelmeszesedésnél is az elsődleges feladat a megelőzés lenne. Ehhez fontos az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, és a túlsúly elkerülése egyaránt. Tudnunk kell, hogy kialakult meszesedés esetén a kezelés éveket vesz igénybe, ugyanis a megfelelő gyógyszerek szedése csak akkor hoz eredményt, ha azokat kellő ideig használják, mivel a lerakódott plakkok oldása lassú folyamat. A meszesedés ellen a legjobb fegyverünk tehát a megelőzés, ami mindenkinek saját felelőssége.

Előbb, vagy utóbb ez a probléma szinte mindenkinél jelentkezik, ám nem mindegy, hogy az illetőnek 35 évesen vagy 60 évesen kell szembenéznie vele.

Prof. Dr. Blaskó György
Trombózisközpont szakmai vezető főorvosa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!