Keresés
Close this search box.

Lassítsuk az öregedést antioxidánsokkal!

//

A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti a bőr korai öregedését okozó, és az egész szervezetet károsító szabadgyökök mennyiségét. Jó hír, hogy az öregedés folyamatát antioxidánsokkal lassíthatjuk!

Lassítsuk az öregedést antioxidánsokkal!

Szervezetünkben az anyagcsere folyamán, természetes úton is létrejönnek ún. szabadgyökök. A szabadgyökök tulajdonképpen olyan molekulák, melyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek. Ezek a molekulák gyorsan reakcióba lépnek más molekulákkal, melyektől elektront vonnak el a stabilitásuk eléréséhez. Ezt a környezetüktől igyekszenek mielőbb felvenni, a „szabad kapacitást” pedig a szervezetünk bármely ép sejtjében képesek megtalálni, károsítva ezzel a sejtek molekulaszerkezetét. A negatív hatások ellen az antioxidánsok védenek. Az antioxidánsok – főként enzimek, vitaminok és ásványi anyagok – feláldozzák saját elektronjaikat annak érdekében, hogy az ép sejteket megóvják.

A University of Buffalo kutatói egy korábbi vizsgálatuk során megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás egy olyan tényező, amely drasztikusan képes megemelni a szervezetben a szabadgyökök mennyiségét. A résztvevők 3 dl vízben feloldott 75 g glükózt fogyasztottak el. Ezt megelőzően, majd ezt követően – az első, második és harmadik órában is – vérmintákat vettek tőlük. A 75 g glükózt tartalmazó – nagyjából két doboz kóla cukortartalmával megegyező – folyadék elfogyasztását követő első mérés során a résztvevők szervezetében lévő szabadgyökök mennyisége jelentősen megemelkedett, két óra múlva pedig több mint kétszeresére nőtt.

A dohányzás, a stressz, a túlhajszolt életmód és állandó kimerültség, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás, mind növeli a szervezetünkben a szabadgyökök mennyiségét. Ha a szervezet nem tudja az egyensúlyt fenntartani, túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó szabadgyökök. Ennek a folyamatnak az eredménye például a bőr idő előtti öregedése is, de a szabadgyökök túlsúlya egy sor betegség kialakulásához is vezethet.

A szabadgyökök hatása minden szervet érinthet: a szív- és érrendszert, az ízületeket, sőt a szemeket is, de a szabadgyököket egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták már a daganatos betegségek megjelenésével is. Amennyiben megbomlik a szervezetben a szabadgyök-antioxidáns egyensúly, többféle szabadgyök is szerepet játszhat a betegségek kialakulásában. A mai napig intenzíven kutatják a szerepüket, már igen sok mindent tudunk, de a pontos hatásmechanizmusokat még nem ismerjük. Az eddigi kutatások az antioxidáns kezelések és a vitaminok kedvező hatását állapították meg számos megbetegedés – szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavar és daganatos betegségek – esetében is.

Régóta ismert tény, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének fontos pillérei, így fogyasztásuk mindenki számára javasolt.

Túlsúly és cukorbetegség esetén azonban figyelnünk kell az elfogyasztott gyümölcsök mennyiségére és az egyes gyümölcsök szénhidráttartalmára is. Ebből a szempontból a savanyú gyümölcsök – akár több étkezésre elosztva – beilleszthetők a cukorbetegek és diétázók étrendjébe is, de a mazsola és az aszalt gyümölcsök az ő számukra inkább kerülendők.

Dr. Bibok György
diabetológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!