Negyvenen túl

//

A női szervezet hormonváltozásai egy sor bőrproblémában is tetten érhetők. Sokan már a negyvenes éveikben arra panaszkodnak, hogy vékonyabb, szárazabb és ráncosabb lett a bőrük, s hogy tónusa – különösen a szemek és az ajkak körül – veszített feszességéből.

Negyvenen túl

Ne várjunk a menstruáció teljes elmaradásáig, hanem már a legelső jelek észlelésekor természetes módon, tudatosan pótoljuk a bőrön keresztül is a csökkenő női hormonokat.

A fitoösztrogének a szervezet hormonjaihoz hasonlóan képesek stimulálni a hámsejtek termelődését, védeni a kötőszövet kollagén és elasztin rostjait, és a hidratáló hyaluronsav termelését is fokozzák. A dohányzás, az éjszakázás, az alkohol, valamint a drasztikus fogyókúrák kifejezetten segítik az ösztrogén hormonok leépülését, az égető napsugarak pedig az amúgy is egyre rugalmatlanabbá váló bőr elasztikus rostjait károsítják. A helytelen életmódon és káros szokásainkon, azaz önmagunknak is változtatnunk kellene.

A kozmetikumoknak elsősorban a bőr természetes működését – anyagcseréjét, légzési és keringési funkcióit – kell segíteniük, ebben az időszakban azonban olyan készítményekre is szükség van, amelyekben az öregedési folyamatokat késleltető hatóanyagok találhatók. Ezek közé tartoznak az ampullák és a szérumok. Ezek hatásukat gyorsan kifejtik, a bőrbe teljesen felszívódnak. Ha jól választunk, kúraszerű használatuktól érezhetően feszesebbé válhat a bőrünk.

Értékes hatóanyagok az algák, az aloe vera, a hyaluronsav, melyek a bőr hidratációja szempontjából fontosak. A koenzim Q10, az A-, C- és E-vitaminok védik a bőrt a szabadgyököktől, a méhpempő és a fitohormonok pedig regeneráló hatóanyagok.

A változó kor idején a krémjeinkben feltétlenül legyenek sejtépítő zsírsavakat tartalmazó növényi olajok (ligetszépeolaj, borágóolaj, makadámiaolaj), valamint vízmegtartó növényi viaszok és jojobaolaj, illetve csíraolajak (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Az arcpakolásoknál ilyenkor ugyancsak a fitoösztrogént tartalmazó növényeket részesítsük előnyben: a szóját, a lenmagot, a csalánt, a csípős paprikát, a vörösherét és a lucernát. Az illóolajok közül az ánizs, a rózsa és a narancsvirág cseppjeit keverhetjük krémjeinkbe.

Markovics Vera
kor-kontroll szakértő
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!