Keresés
Close this search box.

Szájhigénia? Természetesen!

//

Elég egy pillantást vetnünk egy fogkrém vagy szájvíz összetételére, rögtön láthatjuk, mennyi adalékot, színezőanyagot és tartósítószert tartalmaznak. Habár a szájápolásra használt gyógynövényekről már a római Pliniustól is vannak feljegyzéseink, és napjainkban a természetességre való igény a szájápolás területén is erősödik, igen nehezen találunk valóban természetes termékeket.

Milyen természetes alternatívák vannak a fog- és szájápolásban, mire használhatunk gyógynövényeket?

Fogínyvérzésre, sebgyógyulásra használjunk összehúzó hatású, magas cserzőanyag (tannin) tartalmú gyógynövényeket, például a diólevelet vagy a szederlevelet. Érdemes ezeket gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel kombinálni, így a körömvirág vagy a zsályalevél még inkább elősegíti a sebgyógyulást.

A gyógynövények antioxidáns flavonoidjai sejtvédő hatásúak, segíthetnek a szájüregi tumoros elfajulások megelőzésében.

Miért érdemes természetes készítményt alkalmazni?

A gyógynövények sok száz hatóanyaga mind benne lehet egy ilyen termékben, így szélesítve a felhasználási lehetőségeket. Például a fahéj kiváló antibakteriális és gombaölő tulajdonsága mellett friss leheletet biztosít, valamint az inzulinszintet csökkentve a cukorbetegnél késleltetheti a fogínysorvadást.

Összegezve úgy vélem, hogy a szájápolásban igenis helye van a természetességnek, mely nem csak egy alternatíva, de sok szempontból jobb választás is lehet a szintetikus termékeknél.

Dr. Bencze Bálint
fogszakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!