Keresés
Close this search box.

Baktérium? A köhögéstől a tüdőgyulladásig

//

Élettani szempontból az alkalmankénti köhögésnek fontos szerepe van abban, hogy tüdőnk megtisztulhasson a szennyeződésektől, lerakódásoktól, melyek egyébként fertőzést okozhatnának. Az elhúzódó, erős köhögés azonban komolyabb problémákat is jelezhet, melyek kivizsgálást igényelnek.

Enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetekkel – rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés – jelentkezik a tüdőgyulladás is. Leggyakrabban pneumococcus és atípusos baktériumok által okozott fertőzés következtében alakul ki. (Esetenként vírusos eredetű is lehet, amikor például influenza szövődményeként jelentkezik.) A baktériumok által okozott tüdőgyulladások jellegzetes tünetei: hirtelen kialakuló, magas láz, hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, melyhez kisgyermekeknél hányás, hát- és hasi fájdalom is társulhat. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, sőt zavartság is kialakulhat.

A hagyományos orvosi vizsgálat mellett, tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasi röntgenvizsgálat bizonyítja a betegség fennállását. A kezdődő tüdőgyulladás azonban 24-48 órán belül még sokszor nem ad radiológiai eltérést. Emellett a laboratóriumi vizsgálatok is (pl. vérkép, CRP, vörösvértest-süllyedés) segítik az orvost a betegség megítélésében.

A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük. Gyakran előfordul, hogy széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotikum adására kényszerül a kezelőorvos, hiszen általában nem áll a rendelkezésére mikrobiológiai diagnózis, azaz nem tudhatja, legfeljebb csak sejtheti, milyen típusú kórokozó okozhatta a beteg tüdőgyulladását. A tüdőgyulladást kiváltó baktériumok egyik felére hatnak a penicillinek, penicillin-származékok, az atípusos baktériumok ellen viszont hatástalanok. Ha a beteg állapota súlyos, nincs idő bakteriológiai eredményekre várni, empirikusan, azaz „vakon” kell elkezdeni a beteg kezelését, ekkor két különböző támadáspontú, a felmerülő kórokozók mindegyikére ható antibiotikumra lehet szükség.

A vírusok által okozott tüdőgyulladásokra nem hatnak az antibiotikumok, viszont a vírusfertőzések talaján kialakuló bakteriális felülfertőzések kezelésére, illetve ennek megelőzése céljából antibiotikum adása lehet szükséges, az influenzás fertőzés esetén azonnal megkezdett antivirális kezelés mellett. A túl magas láz csillapítása és a rendszeres folyadékpótlás minden esetben elengedhetetlen.

A tüdőgyulladás tüneteinek (láz, köhögés, nehézlégzés) megszűnése után még hosszú heteket vehet igénybe, amíg a röntgenelváltozások is visszahúzódnak. A megfelelő kezelés ellenére is, az esetek néhány százalékában valamilyen maradvány visszamaradhat a tüdőben.

Tüdőgyulladás mellett a köhögésnek számos egyéb oka is lehet. A téli fűtési szezonban a köhögés gyakori kiváltó oka a száraz szobalevegő, melynek ellensúlyozására fogyasszunk elegendő folyadékot. A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60%, ennek beállításához párásító készüléket is használhatunk. Ne feledkezzünk el a régi bevált praktikákról sem: a mézes gyömbér, kakukkfű- és hársfatea, a köhögést csillapító cukorkák, illetve a sós vízzel gargalizálás is hatékony segítséget jelenthet.

Dr. Hidvégi Edit
egyetemi adjunktus, gasztroenterológus
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!