Keresés
Close this search box.

Ejkozanoidok: a háttérben működő misztérium

//

„Az orvostársadalom tudatlansága az ejkozanoidokat illetően megdöbbentő. Ez annál is különösebb, mivel felfedezését 1982-ben orvosi Nobel-díjjal jutalmazták”. – Dr. Barry Sears

Ejkozanoidok
– a háttérben működő misztérium

A hormonok szinte mindent szabályoznak, amit a test cselekszik: a vércukorszint ellenőrzésétől kezdve, az alapvető életbenmaradási mechanizmusokig, mint a stressz, a félelem, de még a szerelem is!

Mi ellenőrzi a hormonokat? Az ejkozanoidok, a test szuperhormonjai, melyeket az emberi test minden élő sejtje előállít. A hormonokon túl, szinte az összes létfontosságú élettani működést is ellenőrzik, így a szívet és az érrendszert, az immunrendszert, a központi idegrendszert, a szaporítószerveket stb. Az ejkoza-noidok nélkül az általunk ismert élet lehetetlen lenne.

Az ejkozanoidok az ember által ismert legerőteljesebb hatású biológiai anyagok. Élettartamuk másodpercekben mérhető, nagyon kis koncentrációban fejtik ki hatásukat, és nem használják a véráramot arra, hogy elérjék a célszöveteket! Megjelennek, elvégzik a dolgukat, majd egy szempillantás alatt megsemmisítik önmagukat. A fizika kvarkjainak biológiai megfelelői.

Ezek a szuperhormonok több mint ötszázmillió éve vannak jelen, valójában ők alkotják az élő szervezetek első szabályozó hormonrendszerét. 1936-ig nem fedezték fel őket.

Egy adott rendszeren belül a hormonok általában párban működnek (egy-egy készletet axisnak, vagyis tengelynek nevezünk), erőteljes, de teljesen ellentétes fiziológiai hatással.

Az ejkozanoidokat valójában a sejtfunkció végső szabályozóinak tekinthetjük, és ők is ellentétes működésűek. Az ellentétes működésben az egyensúly jó egészséget eredményez, annak felborulása pedig betegséget. A természet az egyensúlyt szereti: a túl sok a jóból, vagy túl kevés a rosszból is ártalmas lehet. Ugyanez igaz a jó és a rossz ejkozanoidok esetében is. A vérlemezkék összecsapódása véralvadékot képez. Amikor a trombociták rosszkor tömörülnek, a végeredmény szívroham vagy agyi érkatasztrófa. Ha azonban túl kevés rossz ejkozanoidunk lenne, egy sérülés következtében könnyen elvérezhetnénk.

Jó ejkozanoidok: megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását, elősegítik az értágulatot, megakadályozzák a sejtburjánzást, stimulálják az immunválaszt, gyulladás-gátlók, csökkentik a fájdalomátvitelt.

Rossz ejkozanoidok: elősegítik a vérlemezek összecsapódását, az erek összehúzódását, a sejtburjánzást, elnyomják az immunválaszt, gyulladás-előidézők, fokozzák a fájdalomátvitelt.

E kettő dinamikus egyensúlyának megértése új perspektívát teremt, melynek segítségével a betegségeket fajtájuktól függetlenül, molekuláris szinten lehet értelmezni: a test egyszerűen több rossz és kevesebb jó ejkozanoidot termel. Néhány ember számára ez az egyensúly-felbomlás szívbetegséget, másoknak rákot, ízületi gyulladást, vagy elhízást jelent. Az orvoslás történetében a jóllét állapotára első ízben van egy egynemű, de elegáns molekuláris meghatározás.

Az összes testsúlycsökkentő étrend például, – a jó szándéktól függetlenül – hormonálisan helytelen! Az étel a leghatalmasabb erejű gyógyszer, amivel valaha is találkoztunk. Meg kell tanulnunk, hogyan ellenőrizhetjük az étel által kiváltott hormonválaszokat! Azzal kell kezdenünk, hogy az ételt ne energiaforrásként, hanem mint hormon-ellenőrző rendszert használjuk!

Mi a megoldás? A táplálékkal bevitt zsír nem hizlal. Sőt az igazság még sokkolóbb: zsírt kell ennünk ahhoz, hogy zsírt adjunk le! Először is az étkezéssel bevitt zsír az esszenciális zsírsavak egyedüli forrása, amely zsírsavak az összes ejkozanoidok kémiai építőkövei. Az esszenciális zsírsavakat a testünk nem képes előállítani! A fehérjék és a szénhidrátok egyensúlya szabályozza az inzulin-glükagon axisát, és ez dönti el, testünk mennyi jó, illetve rossz ejkozanoidot termel!

A legújabb orvosi kutatások szerint minden betegség (pl. szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi gyulladások) hátterében sejtszintű krónikus gyulladások állnak, valamint a citokinek egyensúlyának felborulása. Mivel az esszenciális zsírsavak az ejkozanoidok építőkövei, ezért nagyon fontos az omega 3 zsírsav bevitele a sejtszintű gyulladások csökkentéséhez.

A szervezetben zajló gyulladások legbiztosabb jelzője a vérből kimutatott AA (arachidon sav)/ EPA arány. Az arachidon sav, a túlzott omega 6 zsírsav és a szénhidrátok által stimulált inzulin együtteseként jön létre, és sejtszintű gyulladásokat okoz.

Fontos a prevenció, a tudatos életmód, mert a hosszú élet mit sem ér évtizedekig tartó betegségben, tolószékben, lassú agóniában. Fontos, hogy az ember méltóságteljes öregkort éljen meg, melynek során nem ró terhet környezetére.

Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja

Bibliográfia: Dr. Barry Sears & Bill Lawren: A ZÓNA A táplálkozás menetrendje

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!