Keresés
Close this search box.

Milyen ajándékot szeretnél?

//

Egyre fogynak a napok, a hetek, közeleg az ünnep! Ki-ki a családi szokások és saját mentalitása szerint készülődik. Az előrelátó, gondoskodók már az ősz kezdetétől gyűjtögetnek, megveszik ami megtetszik, hiszen jó lesz majd a karácsonyfa alá. Később újabb és még jobb ötletek jönnek, így csak gyűlnek a csomagok a „rejtekhelyen”. Nekik legalább nem lesz gondjuk decemberben, az utolsó pillanatban.

Mások az „ej, ráérünk arra még” taktikát követve, kivárnak, s amikor már igazán sürgető a dolog, gyorsan listát készítenek, és kampányszerűen vásárolni indulnak. Valljuk meg, utóbbiak sokkal többen vannak.

Végül is mindegy, mire megszólal a karácsonyi csengő, bárhogyan, bármit is vettünk, becsomagolva ott díszeleg a fenyőfa alatt.

Mivel az ajándékokat egyenként vásároltuk, vagy készítettük, ebben a pillanatban csodálkozunk rá, hogy milyen nagy tömeget képeznek – mindez különösen igaz azokra a családokra, ahol több gyermek vagy unoka van.

És ez így ismétlődik évről-évre.

E jól ismert történetbe, az események folyásába tegyünk két ponton kérdőjelet:

Még épp időben vagyunk, tehát az első pont kapcsán gondolkodjunk el rajta, mi lenne, ha a sok és nagy ajándék helyett kevesebbet és kisebbet vennénk. Esetleg a megvásárolt és becsomagolt tárgyak helyett, MÁS MÓDON szereznénk örömet egymásnak. Egyáltalán, mit jelent az a szó, hogy ajándék? Összefüggésben áll-e az ajándék mérete és értéke a szeretet nagyságával? Lehet-e nagy ajándékot udvariasan, míg pici ajándékot nagy szeretettel átadni? Ki merjük-e próbálni, hogy valakinek, akit nagyon szeretünk, tüntetően pici ajándékot adjunk? Vajon hogyan reagálna az illető? – Ha jól ismerjük, tudjuk a választ.

A második pillanat, ahová kérdőjelet tettünk, az ajándék átadása, maga az ünnep, az ünneplés módja. Minden családnak van erre „forgatókönyve” – ennek elmaradhatatlan része az evés és a becsomagolt dobozok kiosztása, sokaknál ezzel nagyjából véget is ér a „program”.

Bármennyire fáradságos a karácsonyi ajándékvásárlás, mégis egyszerűbb megvenni, becsomagolni és odaadni, mint ennél hosszabb ideig, nagyobb idő- és energia-befektetést igénylő figyelmességet, „szolgálatot” tenni szeretteinknek. Mennyire meglepődnének, ha az ajándék egy jó előre megszervezett, érdekes, mindenki számára vonzó közös program lenne. Esetleg egy olyan dolog elkészítése, megjavítása, felújítása, melyre a családnak, vagy az idős hozzátartozóknak nagy szüksége van, de a fiatalokra az egész évi munka, rohanás miatt nem támaszkodhatnak ez ügyben. Sőt, talán meg sem merik kérni őket erre. Az ilyen nagybecsű „ajándékok” elkészítésébe, kivitelezésébe bátran vonjuk be a gyerekeket is. Sokkal inkább könnyeket csal az idősek szemébe, és az egész család számára megindítóbb élmény ez, mint egy szépen becsomagolt bonbon, vagy sál.

Még jóval az ünnep előtt, e két „kérdőjelet” küldjük minden kedves Olvasónknak, emellett lapszámunkban igyekszünk ötletekkel szolgálni apró, hasznos, egészséget javító ajándékok terén, egyben örömteli, békés ünnepeket kívánunk!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!