Keresés
Close this search box.

Olaj a tűzre? Gyulladáscsökkentés a szervezetben

//

Manapság az egészségügyi panaszok jó része összefügg a szervezetben valahol kialakult akut, vagy még inkább krónikusan elhúzódó gyulladással. A tüneteket alig okozó, tartós, alacsony szintű gyulladás súlyos szövődményekhez vezethet. Ma már egy egyszerű vérvizsgálattal (CRP) kideríthető, zajlik-e gyulladás, van-e góc a szervezetben, illetve a kezelés eredménye, a gyógyulás üteme is nyomon követhetővé válik.

A C-reaktív protein (CRP) gyulladás esetén termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Gyulladás esetén a CRP-szintje igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet, majd ugyanilyen gyorsan csökken, ha a gyulladás megszűnt. Normál tartománya nőkben kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban kevesebb, mint 5,2 mg/l. A vizsgálat előnye, hogy CRP-szint változása sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra, emiatt hamarabb is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejt-szám.

Az emelkedett érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (pl. vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (pl. reumatoid arthritis) van szó. Daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést, ezért az eredmény birtokában kiegészítő vizsgálatok szükségesek. A vizsgálat nagy érzékenységű formája (high sensitive CRP) főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél az érték tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szeres a szívinfarktus kockázata.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a gyulladásszintet. Minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen összefüggés figyelhető meg a túlsúllyal, a haskörfogattal és a testtömegindex-szel (BMI) kapcsolatban, melynek értékét javasolt 26 alá csökkenteni. A gyulladáscsökkentő táplálkozás gerincét a friss zöldségek, gyümölcsök és minél több tengeri hal fogyasztása képezze, melyet omega-3 zsírsavak pótlólagos bevitelével is kiegészíthetünk.

dr. Szentpály Emőke
oxygenmedical.hu

Az omega-3 zsírsavak rendszeres pótlásának jótékony hatását vizsgálták az Ohiói Állami Egyetemen végzett kísérletben. A résztvevők 2,5 gramm, illetve 1,25 gramm aktív omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav táplálék-kiegészítőt kaptak. A résztvevők harmadik csoportja placebót kapott, amely megfelelt egy átlagos amerikai ember napi olajfogyasztásának. A kísérletben összesen 138 felnőtt (45 férfi és 93 nő) vett részt, akik alapvetően egészségesek voltak, de vagy túlsúlyosak voltak, vagy nagyon mozgásszegény életmódot folytattak. A résztvevők átlagos életkora 51 év volt. A testtömeg-indexük (BMI) alapján a vizsgált személyek 91%-a túlsúlyos, míg 47%-a erősen elhízott volt.

Négyhavi omega-3 étrend-kiegészítő kúra átlagosan csaknem 10%-kal csökkentette a vérben a gyulladásra utaló fehérjék arányát, és kis mértékben ugyancsak csökkent egyéb gyulladást előidéző anyagok részaránya is az omega-3 zsírsav terápia hatására. Összehasonlításként, a placebóval kezelt páciensek esetében ugyanezen gyulladást előidéző anyagok aránya átlagosan 36, illetve 12%-kal emelkedett.

A szervezetben jelenlévő krónikus gyulladás számos betegséggel állhat összefüggésben, többek között szívkoszorúér betegségekkel, 2-es típusú diabétesszel, prosztatagyulladással, köszvénnyel, ízületi gyulladással és az Alzheimer-kórral is. A legnagyobb mennyiségben a tengeri halakban és a dióban található omega-3 zsírsavon kívül ugyancsak jótékony hatású érrendszeri gyulladások tekintetében a vörös szőlő magjából sajtolt szőlőmag-olaj, illetve a prosztatagyulladást illetően a tökmagolaj. Érdemes tehát figyelmet fordítanunk arra, hogy az étkezéshez is inkább hidegen sajtolt, vegyszermentes növényi olajokat, állati zsiradékot és minél több tengeri halat fogyasszunk.

Az omega-3 kutatás eredményekből ugyanis, egyértelműen kiderült, hogy az omega-3 zsírsavak egyrészt megelőző hatásúak, tehát védelmet nyújtanak a gyulladások kialakulása ellen is, másrészt pedig terápiás hatásúak, tehát képesek lecsökkenteni a már korábban kialakult gyulladásokat is – hangsúlyozta Dr. Jan Kiecolt-Glaser, a kutatás vezetője. Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsav nem helyettesítheti a helyes és egészséges életmódot, de a már kialakult gyulladásos betegségek ellen is nagyon hatásos lehet az omega-3 rendszeres fogyasztása.

(Forrás: Brain, Behavior and Immunity)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!