Rosszul hallok!

//

Nagy szerencséje van annak, aki megússza a telet nátha nélkül, különösen igaz ez a gyermekekre. Bár könnyű kis betegség ez, a következménye azonban akár tartós halláscsökkenés is lehet.

A gyermekek immunrendszere csak 6-7 éves kor körül éri el a felnőttkori érettséget, nem csoda hát, ha a téli időszakban a kisebbeket gyakrabban éri betegség, fertőzés. Egy-egy elhúzódó nátha után azt tapasztaljuk, hogy a gyermek kiabál, hangosabban hallgatja a mesét. Előfordul, hogy óvodai logopédiai szűrés mutat rá a hallásproblémákra. Szerencsére az esetek nagy része jól gyógyítható, csak ritkán marad vissza tartós halláscsökkenés.

Tartós nátha, vagy arcüreggyulladás miatt a duzzadt nyálkahártya, vagy egy megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürt nyílását, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés, majd folyadékkiválás jön létre. Gyakran ez a steril savó okozza a hallásproblémákat, mert akadályozza a dobhártya rugalmas mozgását, a hallócsontocskák finom mozdulását. Elhúzódó esetben még krónikus középfülgyulladás is kialakulhat.

A következmények ismeretében érthető, miért fontos az orr gyakori és alapos kitisztítása, még a kisgyermek tiltakozása ellenére is. A savós középfülgyulladás a nátha elmúltával, 1-2 hét alatt akár spontán is gyógyulhat.

Ha a nátha nem múlik, arcüreggyulladás alakulhat ki, amit makacs köhögés, később a hallás romlása is kísérhet. Ilyen esetekben szükség lehet az arcüreg átöblítésére (felszúrására), de sokat segíthet a Proetz-kezelés néven ismert ötletes eljárás is, melynek során az orrüregeket nagyobb nyomással befecskendezett fiziológiás sóoldattal mossák ki vákuum segítségével. E hatásos kezelés gyakran már egy, de maximum 3-4 alkalom után érezhető javulást hoz.

Makacs nátha, vagy gyanús halláscsökkenés esetén ne habozzunk tehát szakorvoshoz fordulni!

Dr. Csányi Márta
fül-orr-gégész szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!