Keresés
Close this search box.

Salaktalanító kúra ünnep előtt és után

//

Az év leghosszabb ünnepi időszaka előtt állunk, melyet a hideg idő miatt többnyire zárt térben, és a hagyományok miatt ünnepi asztal mellett töltünk, evéssel-ivással. Többet hízhatunk ilyenkor, mint más időszakban hetek-hónapok alatt, de gyakoribbak az emésztési panaszok, puffadás, teltségérzet és a gyomorrontás is. Akár megelőzésként, akár utólagos kúraként is segítenek a megfelelő gyógynövényekből készült teák. Lássuk, melyek ezek!

Salaktalanító kúra
ünnep előtt és után

Mezei zsurló – hatóanyagai csökkentik az ízületi gyulladást is okozó anyagcsere-termékek lerakódását. Enyhe vízhajtó tulajdonsága van.

Apróbojtorján – cserzőanyagokat, polifenolokat, flavonoidokat és kovasav-származékokat tartalmaz. Teája antibiotikus és hasmenésgátló hatású, emellett elősegíti az epeutak gyulladását okozó epekövek távozását is.

Csipkebogyó – legértékesebb hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), de vízben oldódó flavonoidokat is tartalmaz, melyek kedvezően hatnak a hajszálerekre. Antioxidáns összhatása hozzájárul a salaktalanítás, tisztítás eredményességéhez.

Fekete bodza – virága főként flavonoidokat, illetve klorogénsavat tartalmaz. Kellemes ízű teája enyhe vizelethajtó.

Csalán – különösen gazdag vízben oldódó klorofillinekben, antioxidánsokban, C- és B-vitaminokban, magnéziumban, gyorsan hasznosuló és vízben oldódó proteinekben. Teáját a népgyógyászat hatékony vértisztító, méregtelenítő italként ismeri.

A tisztító kúrát kiegészítheti a fehérmályva emésztőrendszert védő, a máriatövis májvédő, a borsmenta epehajtó, illetve esetenként a kutyabengekéreg hashajtó, valamint a bazsalikomfű szélhajtó hatásával is.

Eredményesebb lesz kúránk, ha a folyadékbevitel növelése (tiszta víz, gyógynövényteák) mellett csökkentjük az elfogyasztott étel mennyiségét, fokozzuk a testmozgást és a méregtelenítés miatt fellépő esetleges fáradtságot elegendő pihenéssel, alvással enyhítjük.

Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!