Keresés
Close this search box.

Vigyázat! „Allergizáló” ételek a karácsonyi menüben!

//

Tüsszögés, orrdugulás, csalánkiütés, kivörösödés – e szokásos allergiás tünetek ellenére előfordul, hogy a teszt eredménye negatív lesz, a panaszok mégsem múlnak, sőt erősödnek. Érdemes ilyenkor szemügyre venni étrendünket, mivel az „álallergiát” enzimhiány is okozhatja!

Vigyázat! „Allergizáló” ételek a karácsonyi menüben!

Nem is tudunk arról, hogy milyen sok olyan élelmiszert fogyasztunk, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben, mely az arra érzékenyeknél allergiához hasonló panaszokat okozhat. Nem valódi allergiás reakcióról van szó, hiszen az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában.

Az álallergia valójában emésztési probléma, mely a túl sok hisztamint tartalmazó, vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. A tünetek erőssége függhet az elfogyasztott ételek – és az így felszabaduló hisztamin – mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani.

Még a közelgő ünnepek előtt felhívjuk a figyelmet a leggyakoribb hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító élelmiszerekre, melyek az arra érzékenyeknél problémát okozhatnak. Ilyenek a halfélék (pl. tonhal, szardínia, füstölt hering, ikra), az érett sajtok (pl. ementáli, camembert, rokfort, minden penészes és füstölt sajt), az alkoholos italok (pl. vörös- és fehérbor, pezsgő, sör stb.), a húsfélék (pl. érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús, belsőségek), egyes zöldségek (pl. spenót, borsó, lencse, bab, szója, savanyú káposzta, paradicsom), egyes gyümölcsök (pl. eper, papaya, ananász), de ide tartozik a mák, a mogyoró (mogyorókrém), a csokoládé, a fahéj, a sörélesztő és a tojásfehérje is.

Panaszok esetén a negatív allergiateszt mellett a diagnózishoz gasztroenterológiai vizsgálat is szükséges.

A tünetek megelőzéséhez a hosszútávon igen nehezen tartható, szigorú diétára van szükség, emellett eredményes lehet a DAO enzim tabletta formájában történő pótlása, mely lehetővé teheti e fontos élelmiszerek újbóli, mérsékelt fogyasztását.

Dr. Balogh Katalin
allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!