Keresés
Close this search box.

Vírus? Gyógyítható-e az influenza?

//

Az influenzát egyértelműen vírus okozza. Vírusok ellen pedig egyetlen eszközünk van: a saját immunrendszerünk. A gyógyulás tehát – minden külső hókusz-pókusz ellenére, belülről fakad. A magunk részéről három dolgot tehetünk: egyik a megelőzés, másik immunrendszerünk „harcképességének” fenntartása, harmadik pedig az ún. terápia, mely – jelen esetben – a tünetek enyhítését célozza, tekintsük át, hogyan.

A vírusoknak általában nincs specifikus ellenszere, így a tényleges gyógyítás saját védekező rendszerünkre hárul. A betegség során alkalmazott terápia célja, a tünetek enyhítése.

Az influenza legfontosabb tünetei:

Fontos tudnunk, hogy nem jellemző rá az erős orrfolyás és tüsszögés.

Az influenza idős, legyengült betegeknél életveszélyes is lehet, fokozottan veszélyeztetettek az asztmában és krónikus tüdőbetegségben szenvedők, a hivatalból sok emberrel kapcsolatot tartók és a krónikus betegségben szenvedők. Az esetek 1-2%-ában szövődményként tüdőgyulladás, szív- és idegrendszeri betegségek léphetnek fel.

A panaszok enyhítésében a nem szteroid gyulladáscsökkentők, például szalicil tartalmú termékek is segítenek a nyálkahártya-gyulladás, duzzanat enyhítésével.

Antibiotikus kezelésnek nincs értelme, mert a náthát nem baktérium okozza, bakteriális fertőzés általában a vírusos fertőzést követően, felülfertőződés miatt alakul ki. Ekkor a gennyes orrváladékozás, vagy a tüdőgyulladás veszélye miatt már indokolt lehet az antibiotikum.

Azon ritka esetekre, amikor az influenzához nátha is társul, szeretném bemutatni az orrcseppentés helyes technikáját, mivel tapasztalataim szerint, a lakosság nagy része nem ismeri azt. Helytelen ugyanis a fejünket felemelve végzett orrcseppentés, helyette állva, ülve, vagy térdelve hajtsuk fejünket teljesen előre, fekvő betegek pedig hanyatt fekve, az ágy széléről lógassák le fejüket, és így cseppentsenek. A gyógyulást elősegíthetjük még tengeri sós orröblítéssel, és illóolajokkal történő inhalálással is, ami a kapcsolódó tünetek, torokfájás, köhögés esetén szintén előnyös.

Szeretném felhívni a figyelmet a lohasztó orrcseppek működési mechanizmusára, azaz érszűkítő hatására. Épp emiatt nem szabad korlátlan mennyiségben használni a recept nélkül kapható orrcseppeket, mivel az orrnyálkahártyáról felszívódnak, a vérkeringésbe kerülnek, és más testtájakon is veszélyes érszűkületet okozhatnak! Emiatt különösen óvatosan kell alkalmazni csecsemőkorban és terhesség esetén!

Itt jegyezzük meg, hogy bizonyos hormonális változások – serdülőkor, menstruációs ciklus, terhesség, menopauza utáni állapot, csökkent pajzsmirigyműködés – esetén gyakoribb a nátha, sőt, kevesen gondolnák, hogy a lelki tényezők, a folyamatos stressz és a reflux betegség is náthához vezethet.

A különféle típusú influenza vírusokhoz igazodóan készülnek el a védőoltások, melyek idősek és gyermekek részére feltétlenül ajánlottak. Fertőződés után azonban ezek már hatástalanok, olyankor már csak a fentiekben ismertetett tüneti kezelésnek van értelme és eredménye.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!