Keresés
Close this search box.

Bőrápolás = egészségvédelem

//

Bőrünk állapota híven tükrözi mindenkori egészségi állapotunkat. Belső szerveink betegsége, működési zavara nyomot hagy bőrünkön, s ugyanez fordítva is igaz: a bőrünket érő ingerek jelentős hatást gyakorolnak idegrendszerünkre, immunműködésünkre és egész szervezetünk állapotára. Óvjuk, ápoljuk, kényeztessük tehát bőrünket, s vele saját magunkat!

Bőrápolás = egészségvédelem

A bőr egyensúlyának megőrzéséhez hideg, szeles időben még a normál bőrnek is szüksége lehet zsírozó, bőrtápláló anyagokra, melyek védőréteget képeznek, s nem engedik kiszáradni. Ilyen természetes anyagok például a shea vaj, kakaóvaj, jojoba-, oliva-, argán-, avokádó- vagy kókuszolaj. Utóbbiakat fürdővízhez is adhatjuk a bőr kiszáradásának megelőzésére.

A vízmegkötő anyagok a bőr hidratálásában segítenek. Ilyen nélkülözhetetlen alapanyagok a hidratáló testápolókhoz például a glycerin és a lecitin.

Az emulgeáló szerek a lipidtartalom mellett nagy mennyiségű vizet is képesek megkötni – olaj-víz emulziók – például a stearate, cetearyl alcohol, vagy a triglyceridek.

Száraz, atópiás, vagy érett bőr esetén a 30% zsírozó, bőrtápláló alapanyagot tartalmazó „lipidpótló” testápolók vagy kenőcsök a legjobbak.

Normál, vegyes bőr mindennapi ápolására a krémesebb állagú hidratáló testápolók a legjobbak, melyek az emulgeáló összetevők miatt ideális mennyiségben tartalmaznak vizes és olajos komponenseket. Jól kenhetők, gyorsan felszívódnak és nem tömítik el a pórusokat.

Zsíros, pattanásos bőrre válasszunk speciális kozmetikumot, amely szabályozza a bőr faggyútermelését is.

Érzékeny, allergiára hajlamos bőr esetén pedig illatanyag- és tartósítószer-mentes „hipoallergén” készítményre lesz szükségünk.

Kezünket éjszakára kenjük be zsírosabb krémmel, ami ugyan lassabban szívódik fel, de ilyenkor elég idő van a bőr regenerálódásához.

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász-allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!