Fékezzük az immunöregedést!

//

Az immunöregedés egy jelenleg is intenzív kutatás alatt álló, nagyon komplex folyamat, melynek során csökken azon immunsejtek száma, melyek felismernék és megsemmisítenék a rendellenes sejteket (baktériumokat, vírusfertőzött sejteket és ráksejteket). Így az érintettek fokozottan hajlamosak a fertőzésekre, rákra, autoimmun betegségekre, sőt a védőoltások is kevésbé hatásosak náluk. A téma fontosságát indokolja, hogy igen sok embert érint.

Fékezzük az immunöregedést!

A tudósok felismerték, hogy az immunrendszer öregedése fokozza a szervezet gyulladás-szintjét, ami érelmeszesedéshez, csontritkuláshoz és fokozott rákkockázathoz is vezet – jellemzői ugyanakkor figyelemre méltó hasonlóságot mutatnak a cinkhiány tüneteivel, ami nem lehet véletlen egybeesés.

Az emberek napi szinten nem fogyasztanak elég tápanyagot! Cink esetében a hivatalos ajánlás napi 15 mg. A 60 felettiek 35-45%-a ennek csak a feléhez jut hozzá. A cink több ezer alapvető biológiai funkcióban vesz részt. Hiánya igen gyakori és komoly betegségekkel áll kapcsolatban. Az idősek döntő többsége cinkhiányban szenved, ami az immunfunkciók csökkenését eredményezi és számos betegség (fertőzések, érelmeszesedés, rák, autoimmun és neurológiai betegségek) forrása lehet. Szerencsére, megfelelő mennyiségben való pótlása életmentő hatással bír a korral járó betegségekkel szemben. A tudósok szerint tehát, a cinkhiány bár nem az egyetlen, de az egyik fő okozója az immunrendszer öregedésének.

A cinkhiány csökkenti a csecsemőmirigy aktivitását, s ez gátolja az ölő T-sejtek termelődését. Mindez eltolja az egyensúlyt a szupresszor sejtek irányába, ami csökkenti az immunválaszt. Már a normál határérték közelében lévő cinkszint is károsíthatja az immunműködést, míg a fiatalkori cinkszint helyreállításának hatására lassul az immunöregedés és ez védelmet jelent a rák, a fertőzések, az autoimmunitás és a krónikus gyulladások ellenében.

Idős korban a cinkpótlás a következő előnyökkel jár:

Olyan széles körben elismerik a cinkpótlás, mint az egészséges immunműködésben alapvető tényező jelentőségét, hogy nemzetközi egészségügyi programokban széles körben alkalmazzák a halálozás csökkentésére súlyos hasmenésben, maláriában és TBC-ben.

Egy vizsgálatban napi 45 mg cink lecsökkentette az összes fertőzés előfordulását, beleértve a légúti fertőzéseket is. Egy igen magas (80 mg/nap) cinkadag 6,5 éves követés során 27%-kal lecsökkentette az összhalálozást. (Fontos azonban megjegyezni, hogy a 90-100 mg/nap adagnál nagyobb dózisok már negatívan hathatnak az immunműködésre és húgyúti problémákat okozhatnak),

Két specifikus fenyegetettség van, amelytől a cink megvéd: ez az influenza és a tüdőgyulladás.

Az idősek körében a tüdőgyulladás az egyik vezető halálok. A tüdőgyulladás az immunöregedés miatt gyakori ebben az életkori csoportban. De emlékezzünk: az immunöregedés a cinkhiány egyik közvetlen következménye. Ez megmagyarázza, hogy az alacsony cinkszintűek miért hajlamosabbak a tüdőgyulladásra, a súlyosabb fertőzésre, a hosszabb antibiotikus kezelésre és a tüdőgyulladásból eredő halálra, mint az egészséges cinkszintűek.

Szerencsére a vizsgálatok szerint, egyszerűen a cink normál szintre való beállítása segít megküzdeni a tüdőgyulladással, 41%-kal lecsökkentve annak előfordulását, felére csökkenti az antibiotikum-használatot és lerövidíti a betegség idejét. Egy 2 éves, öregek otthonában végzett vizsgálatban 20 mg cink és 100 mikrogramm szelén – a placebo csoporthoz képest – lecsökkentette a légúti fertőzések számát.

Egy másik nagyobb vizsgálatban a cink és szelén adag javította a tüdőgyulladás elleni vakcinációra adott antitest választ.

A cink jótékony hatásúnak bizonyult az influenza ellen is, mely idős korban szintén különösen veszélyes fertőzés. Az influenza vírus megfertőzi a tüdőszövetet és a gyulladáson és programozott sejthalálon keresztül gyors szövetpusztulást idéz elő. A cink képes közvetlenül megküzdeni az influenza ezen negatív hatásaival.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint, a cinkpótlás a sejtkultúrákban gátolja a gyulladásos választ, leállítja a programozott sejthalált, és lecsökkenti a fertőzött sejtekből kibocsájtott új vírusok számát. Humán vizsgálatok megerősítik ezt az eredményt.

A megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogy a cinkpótlás időseknél markánsan megnöveli az influenza elleni oltásra adott immunválaszt. Az influenza ellenes antitestek a cinket szedők 87%-ában megjelentek, míg a cinket nem szedők közül csak 41%-ban volt megfigyelhető.

A cink képes tehát lassítani vagy visszafordítani az immunöregedést. A vizsgálatok szerint, a cinkpótlás lecsökkenti a fertőzések (pl. tüdőgyulladás, influenza) kockázatát. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták a cink komoly rákmegelőző hatását is. Cinkterápiára hatására javul a vércukorszint, csökken a testtömeg, és enyhülnek a diabétesz szövődményei is. Folyamatos, 50 mg-nál magasabb dózisban történő cinkpótlást azonban javasolt kiegészíteni napi 2 mg rézzel.

(Forrás – Heath Ramsey: How Low-Cost Zinc Helps Combat Deadly Immunosenescence, LEF Magazine, 2014.03., ford. Szendi Gábor.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!