Keresés
Close this search box.

Gyógynövények, illóolajok megfázásra, köhögésre

//

Lassan vége a télnek, de még mindig sokan köhögnek, tüsszögnek, sok a hurutos, náthás beteg ember. Akinek nincs szüksége antibiotikumra, az hatékonyan kúrálhatja magát a „természet erejével”, gyógynövényekkel és illóolajokkal, lássuk, melyek ezek!

Gyógynövények, illóolajok megfázásra, köhögésre

Echinacea – a bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövényünk, melyet mind a betegségek megelőzésére, mind kezelésére használhatunk. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását már az antibiotikumok megjelenése előtt széles körben alkalmazták a népgyógyászatban. Belsőleg tea, tinktúra, cukorka vagy szirup formájában kapható.

Hársfa – nemcsak remek idegnyugtató, de hatékonyan enyhíti a meghűléses panaszokat is. Köptető, nyákoldó hatása révén, torokbántalmakon, rekedtségen is segít, emellett izzasztó, lázcsillapító hatással is bír. Kiváló méregtelenítő, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. A hársfateát 60 °C alá hűtve, hársmézzel is gazdagíthatjuk, így megőrizhetjük a méz értékes hatóanyagait.

Kakukkfű – tüdőre és a hörgőkre kifejtett hatása miatt köptető teák fontos eleme, emellett hatékonyan fertőtlenít is. Illóolaját felső légúti panaszok, hörgő-, torok-, mandula- és gégegyulladásra, sőt rekedtség esetén is alkalmazzák inhalálás és párologtatás céljából.

Eukaliptusz – légúti megbetegedésekre kifejtett hatását már az ókorban is ismerték. Nyákoldó hatóanyagainak köszönhetően, hamar megszünteti az orrdugulást, emellett antiszeptikus, erősítő és légzéskönnyítő tulajdonsága miatt inhalálás, párologtatás, nátha és köhögés elleni készítmények, illetve torokfertőtlenítő cukorkák formájában hasznosítják.

Teafa – vírusellenes hatása mellett remek baktérium- és gombaölő, így ha fertőtlenítésről van szó, biztosan dobogós helyet foglal el. Természetes antibiotikum révén óriási hasznát lehet venni a téli időszakban, hiszen enyhíti a légúti megbetegedések tüneteit, köptető, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Párologtatóba csepegtetve a lakás levegőjét is megtisztítja a fertőző kórokozóktól.

Ginzeng – javítja a koncentrációt, az erőlétet, az immunrendszert, segít a betegségekből való lábadozás esetén is, talán emiatt nevezik évezredek óta az „erő gyógynövényének”.

Homoktövis – kiemelkedő C-vitamin tartalma mellett B-E-K- és F-vitaminban, valamint esszenciális zsírsavakban is gazdag. Leggyakrabban lekvár, szörp, olaj és őrlemény formájában találkozunk vele, de teaként is fogyasztható. Nagyszerű roboráló, gyulladáscsökkentő, felgyorsítja az influenzából való lábadozást is.

Citrom – gyümölcse közismerten magas C-vitamintartalma miatt remek immunerősítő, emellett lázcsillapító, ráadásul elpusztítja a káros mikroorganizmusokat is. Illóolajként kellemes illata mellett fertőtlenítő hatása miatt is értékes.

Fentieken kívül még számos kitűnő gyógynövény és készítmény áll rendelkezésünkre a megfázás és fertőzések tüneteinek enyhítésére, a gyógyulás elősegítésére, de ezekre terjedelmi okok miatt nem tudunk kitérni.

Illóolajokból inhaláláshoz 10-15 cseppet tegyünk fél liter forró vízhez, majd hagyjuk kissé lehűlni, nehogy a gőz megégesse az orr- és arcüregek nyálkahártyájának csillószőreit!

Aromaterápiás fürdőhöz keverjünk össze 6-10 csepp illóolajat egy evőkanálnyi tejszínnel, zsíros tejjel vagy más olajjal, s ezt adjuk hozzá a nem túl forró (kézmeleg) fürdővízhez. 20 percnél tovább ne üljünk benne!

Illatlámpába 3-4 csepp illóolajat csepegtessünk a vízbe, s mindig pótoljuk az elpárolgott vizet. 2 óránál tovább ne párologtassunk egy helységben!

Néhány aromaterápiás könyv nyugodtan ajánlja az illóolajok belső alkalmazását anélkül, hogy figyelmeztetne azok töménysége kapcsán, az idővel kialakuló vese- és májkárosító hatásra. Készítsünk inkább teát az illóolaj tartalmú növényekből, ami a növény összes hatóanyagát tartalmazza, s fokozzuk a tea gyógyhatását és élvezeti értékét különleges mézekkel.

dr. Csókáné Török Orsolya
fitoterapeuta
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!