Keresés
Close this search box.

Hormonok és elhízás

//

Sokan kiábrándultak már a gyors, látványos fogyást ígérő csodadiétákból. Egyre többen belátják, hogy a tartós eredmény záloga nemcsak a diéta, hanem az egész életmód. Fontos tudnunk azonban, hogy mind a túlsúlynak, mind a kóros fogyásnak hormonális oka is lehet.

Be kell látnunk, hogy az egészséges és tartós fogyásnak egyetlen kulcsa van: ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. Vagyis energiamérlegünket úgy kell alakítanunk, hogy kevesebb legyen a bevitt, mint a felhasznált energia. Erre kétféle lehetőség kínálkozik: ha kevesebbet eszük, vagy ha többet mozgunk. Ideális esetben mindkettőt megtesszük, néha mégis eredménytelenül.

Ésszerű táplálkozás mellett, viszonylag rövid idő alatt tapasztalható jelentős súlygyarapodás hátterében hormonális okok is állhatnak. Ilyen például a manapság egyre gyakoribb pajzsmirigy alulműködés, melynek tünetei többek között a gyors, látványos hízás, a fáradékonyság, a beteg gondolkodásának lelassulása, aluszékonnyá, fázékonnyá válás, az arcvonások elmosódása. Súlyosabb esetben mixoedema is kialakulhat. A kórkép hormonpótlással gyógyítható.

Ugyancsak hízást eredményezhet a kortizol hormon túltermelése a mellékvesében. A betegség külső jellemzői: a hason lila striák megjelenése, vékony végtagok, törzsre lokalizálódó elhízással, az arc viszont „holdvilágszerű”.

Egyes hormontartalmú gyógyszerek (például szteroid gyulladáscsökkentők) is vezethetnek súlygyarapodáshoz, így a kivizsgálás során ezt is figyelembe kell venni.

Bármi áll is a súlygyarapodás mögött, ha ez indokolatlanul, vagy gyorsan történik, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni az okok felderítése érdekében.

Amennyiben elhízás esetén fennáll a hormonális eltérés gyanúja, s a diéta, fogyókúra és testmozgás önmagában nem hozza meg a kívánt eredményt, ne érezzük kudarcnak! Amennyiben a tesztek igazolják a hormonproblémát, a legtöbb esetben megfelelő kezeléssel visszaállhat az egyensúly.

Dr. Hubina Erika
endokrinológus szakorvos
oxigenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!