Keresés
Close this search box.

Így teszi tönkre ereit a stressz!

//

Mindenkori lelkiállapotunk nagy hatással van vérnyomásunkra, s ezzel összefüggésben ereink állapotára. Sajnos a stressz a legtöbb ember mindennapjainak szerves része, így nem meglepő, hogy néha kiugró vérnyomásértékeket produkálnak, ami fokozott megterhelést ró érrendszerükre is.

A stressz megemeli a vérnyomást nemcsak azok esetében, akiknek munkája feszített tempóban zajlik, hanem azoknál is, akiknek nincs kiegyensúlyozott, rendezett családi háttere. Egy japán tanulmány megerősítette, hogy az elvált és a megözvegyült embereknél jóval többször állapítottak meg hipertóniát, mint a boldog házasságban élőknél.

Ha a kedves Olvasó egy 24 órás vérnyomás monitorozáson venne részt, nagy valószínűséggel meg tudná állapítani, hogy egy fontos megbeszélés, vagy egy kollégával történt konfliktus során a mért érték megemelkedik. Ez terjesen természetes, ám ha napjában többször is „felmegy Önben a pumpa”, akkor nagy eséllyel hipertóniássá válik.

Stresszhelyzetben a szív automatikusan gyorsabban és erősebben pumpál, az adrenalin és a noradlenalin miatt az erek összehúzódnak, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, semmi problémát nem okoz. Gyakran ismétlődő esetben viszont, a megemelkedett vérnyomás miatt az erek fala tartósan megfeszül, és emiatt elveszíti rugalmasságát.

A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén eleinte csak mikroszkóppal látható sérülést eredményez. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be.

A magas vérnyomás terápiájában fontos, de nem elegendő pusztán a gyógyszeres kezelés. A tartós javulás eléréséhez feltétlenül szükséges az életmód megváltoztatása, a megreformált étrend, a rendszeres sport és a stresszkezelés, melynek hatására akár kisebb dózisú gyógyszerekkel is kordában tartható a vérnyomás.

Dr. Kapocsi Judit
Med. habil. egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!