Íme, a hosszú élet titka!

//

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint, a mozgáshiány majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint az elhízás, a túl magas testtömeg-index. Aki tehát sport helyett a fotelben ül, nemcsak egészségét, de életét is veszélyezteti!

Íme, a hosszú élet titka!

A mozgáshiány az életet is veszélyezteti!

A kutatási adatok szerint, az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya. Évente körülbelül 676 ezer európai haláleset mögött húzódik meg a mozgáshiány, miközben az elhízás „csupán” 337 ezer ember korai halálát okozza. A kutatók 334 ezer európai lakos egészségi értékeit monitorozták 12 éven át. Dokumentálták, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és számba vették a halálozásokat is. Végül megállapították, hogy az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális testsúlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt. Az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban megjelent cikk szerint, ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5%-kal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása „csak” 3,6%-kal. A kutatók szerint már napi húsz perc tempós séta is alapvető változást hozhatna.

Az inaktivitás megbetegít!

Az évmilliók során kifejlődött emberi test rengeteg feladatot képes elvégezni. A vadászó-gyűjtögető életmód sokrétű mozgásformát igényelt az embertől, akinek a gyaloglás és a futás éppúgy a mindennapok része volt, mint az energia megőrzésének képessége az éhezéses időszakokban. Nyilvánvaló, hogy ma már a nyugati embernek nem kell megküzdenie az ételért, ezért szinte leszokott a fizikai aktivitásról, aminek egyenes következménye az egészségromlás.

Kifogások helyett cselekvés!

Az ideális mozgásforma megtalálásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy olyasmit válasszunk, amit kedvvel tudunk végezni, és ami beilleszthető a mindennapjainkba, hogy ne tudjunk időhiányra hivatkozva kibújni a mozgás alól.

Tartsuk be a fokozatosság elvét!

Aki a teljes semmittevésből kíván belevágni egy egészségesebb, sportosabb életformába, vállaljon eleinte kevesebbet, és fokozatosan emelje az adagokat, a tempót, folyamatos kontroll mellett. A nagy izomcsoportokat megmozgató, dinamikus jellegű mozgásformáknak általában az egész szervezetre nézve pozitív hatása van, pláne ha módunk van a szabad levegőn sportolni. Kezdőknek is ajánlható a gyaloglás, kocogás, futás, úszás, kerékpározás és az aerobik. Ezeknél a mozgásformáknál az intenzitás egy pulzusmérő óra segítségével jól kontrollálható. Ha ez nem áll rendelkezésre, a szervezetünk pulzusmérő kontrolljára is bízhatjuk magunkat, ugyanis a zsírégető tartomány mindenkinél az a terhelés, amikor még zihálás nélkül tud beszélni.

A lényeg az elhatározás, hiszen a kedvező változások egész biztosan meggyőznek mindenkit arról, hogy érdemes az aktív életet választani.

Lóránth Kata
az Oxygen Wellness szakmai vezetője
oxygenwellness.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!